Akkor követel Magyarország tűzszünetet, amikor senki sem lát alapot a tárgyalásra

külföld
2022 október 18., 04:03
comments 38

Orbán Viktor miniszterelnök hetente többször is elmondja szeptember óta, hogy azonnali tűzszünetre lenne szükség az orosz-ukrán háborúban, amit csak közvetlen amerikai-orosz tárgyalás tudna biztosítani.

Lényegében egy új jaltai egyezmény megkötését javasolja ezzel, hasonlóan ahhoz, amit Putyin még 2015-ben kért Obamától, a Krím megszállása után az ENSZ akkori ülésén. Orbán így fogalmazott például múlt kedden Berlinben:

„Én az azonnali tűzszünet mellett vagyok, az azonnali tárgyalás mellett vagyok. Mindegy, hogy az ukránok erről mit gondolnak.”

A háború elején az ukrán sajtó arra panaszkodott, hogy a német és a francia kormány is a kijevi vezetés háta mögött erőszakolna ki valamiféle tűzszünetet, az orosz hódítás elismerésének árán is, hasonlóan a 2014-es időkhöz. Csakhogy azóta Berlin és Párizs visszavonult az ilyen tervektől, illetve egyre elkötelezettebben támogatják az ukránokat.

Nyár vége óta a háború látványosan eszkalálódott, és ezzel a tűzszüneti koncepció még távolabb került a reálistól. Múlt szerdán az amerikai, pénteken pedig az orosz elnök jelentette ki, hogy nem kíván a másikkal találkozni, és ezzel mintegy vissza is utasították az Orbán által javasolt rendezési tervet.

David Pressman, az USA budapesti nagykövete hétfői közleményében így fogalmazott: „Az utóbbi időben számos magas rangú magyar tisztviselőt hallottam arról beszélni, hogy békét akarnak. Egyetértünk.

Azt akarjuk, hogy ez a háború véget érjen. És tudjuk, hogy egyetlen ember vethet véget neki. Ha Putyin abbahagyja a harcot, a háborúnak vége lesz. Ha Ukrajna hagyja abba a harcot, Ukrajnának lesz vége.

Akik a politikai fórumokon a békéért állnak ki, jól tennék, ha nyomást gyakorolnának Putyinra, hogy vessen véget a borzalmaknak.”

Ugyanezen a hétfőn Szijjártó Péter külügyminiszter egyetlen EU-s tagállamként nem szavazta meg az ukrán hadsereg kiképzését segítő európai programot. Illetve közölte a kollégáival, hogy legközelebb a magyar kormány már nem biztos, hogy támogatni tudja a közös fegyvervásárlási program meghosszabbítását. (A tagállamok egy újabb, 500 millió eurós katonai segélyt hagytak jóvá hétfőn Ukrajna számára, ezt egyelőre a magyar kormány is megszavazta.) Szijjártó a magyar különutasságot azzal indokolta, hogy Magyarország békét, tűzszünetet akar.

Csatlakozz a Körhöz, és olvass tovább!

Légy része a közösségünknek, segítsd az újság működését!

Már tagja vagy a Körnek? Itt tudsz belépni.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.