Akkor követel Magyarország tűzszünetet, amikor senki sem lát alapot a tárgyalásra

Lezárt tartalom a Kör tagjainak külföld
2022 október 18., 4:03
comments 39

Orbán Viktor miniszterelnök hetente többször is elmondja szeptember óta, hogy azonnali tűzszünetre lenne szükség az orosz-ukrán háborúban, amit csak közvetlen amerikai-orosz tárgyalás tudna biztosítani.

Lényegében egy új jaltai egyezmény megkötését javasolja ezzel, hasonlóan ahhoz, amit Putyin még 2015-ben kért Obamától, a Krím megszállása után az ENSZ akkori ülésén. Orbán így fogalmazott például múlt kedden Berlinben:

„Én az azonnali tűzszünet mellett vagyok, az azonnali tárgyalás mellett vagyok. Mindegy, hogy az ukránok erről mit gondolnak.”

A háború elején az ukrán sajtó arra panaszkodott, hogy a német és a francia kormány is a kijevi vezetés háta mögött erőszakolna ki valamiféle tűzszünetet, az orosz hódítás elismerésének árán is, hasonlóan a 2014-es időkhöz. Csakhogy azóta Berlin és Párizs visszavonult az ilyen tervektől, illetve egyre elkötelezettebben támogatják az ukránokat.

Nyár vége óta a háború látványosan eszkalálódott, és ezzel a tűzszüneti koncepció még távolabb került a reálistól. Múlt szerdán az amerikai, pénteken pedig az orosz elnök jelentette ki, hogy nem kíván a másikkal találkozni, és ezzel mintegy vissza is utasították az Orbán által javasolt rendezési tervet.

David Pressman, az USA budapesti nagykövete hétfői közleményében így fogalmazott: „Az utóbbi időben számos magas rangú magyar tisztviselőt hallottam arról beszélni, hogy békét akarnak. Egyetértünk.

Azt akarjuk, hogy ez a háború véget érjen. És tudjuk, hogy egyetlen ember vethet véget neki. Ha Putyin abbahagyja a harcot, a háborúnak vége lesz. Ha Ukrajna hagyja abba a harcot, Ukrajnának lesz vége.

Akik a politikai fórumokon a békéért állnak ki, jól tennék, ha nyomást gyakorolnának Putyinra, hogy vessen véget a borzalmaknak.”

Ugyanezen a hétfőn Szijjártó Péter külügyminiszter egyetlen EU-s tagállamként nem szavazta meg az ukrán hadsereg kiképzését segítő európai programot. Illetve közölte a kollégáival, hogy legközelebb a magyar kormány már nem biztos, hogy támogatni tudja a közös fegyvervásárlási program meghosszabbítását. (A tagállamok egy újabb, 500 millió eurós katonai segélyt hagytak jóvá hétfőn Ukrajna számára, ezt egyelőre a magyar kormány is megszavazta.) Szijjártó a magyar különutasságot azzal indokolta, hogy Magyarország békét, tűzszünetet akar.

Lépj be a Körbe, és olvass tovább!

Légy része a közösségünknek, segítsd az újság működését!

Már tagja vagy a körnek? Lépj be!

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére a közelmúltban a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg felületeinken. Ebben közösségként együttes a felelősségünk, a mienk kiemelt. Amíg újragondoljuk a teendőinket, nem minden cikkünk alatt lehet kommentelni. Egyszersmind kérjük és köszönjük, ha nem csak szabályzatunk betűjének, de a szellemének betartása felett is segítetek őrködni.

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt