Az egyetem szerint Marosi Beatrix hozzájárulása nélkül nem vizsgálhatják ki Marosi Beatrix plágiumügyét

POLITIKA
2022 október 18., 18:07

Nincs joguk hivatalosan felülvizsgálni a plágiumgyanút, állapította meg a Kodolányi János Egyetem most lezárult vizsgálata, amit annak kiderítésére indítottak, hogy Marosi Beatrix, a Belső-Pesti Tankerületi Központ a Kölcsey Ferenc Gimnázium öt tanárát elbocsátó igazgatója plagizálta-e az egyetemen 2013-ban leadott szakdolgozatának egyes részeit.

A Telexhez eljuttatott vizsgálati jelentés alapján az egyetem szerint ahhoz, hogy megvizsgálhassák, plagizált-e Marosi, Marosi hozzájárulására lenne szükségük.

Indoklásuk szerint az elévülési időre tekintettel, a hatályos jogszabályok szerint nincs hatáskörük a felmerült gyanú vizsgálatára. Megítélésük szerint így csak két lehetőség maradt az ügy tisztázására: vagy Marosi ad nekik irásban hozzájárulást a szakdolgozat felülvizsgálatához, vagy a plagizált szerzők indítanak hatósági eljárást a szerzői jogaik megsértése miatt.

Az egyetem a Telexnek megküldött vizsgálati anyagában amúgy azt írja, hogy Marosi szakdolgozatának online elérhető változata nem azonos az egyetem könyvtárában őrzött eredetivel, de azt nem részletezik, hogy pontosan milyen különbségek vannak a két mű között.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.