Elbontották a holodomor-emlékművet a megszállók Mariupolban

háború
2022 október 19., 14:35
comments 3

A RIA Novosztyi orosz állami hírügynökség alapos riportban számolt be arról, ahogy feltörik és egy teherautóra daruzzák a holodomornak 2004-ben állított emlékművet Mariupolban.

Az anyagban Artyom Bobrovszkij az egyik nyilatkozó, aki a donyecki egyetem „történelemtanára”. Szerinte „nem Ukrajna vagy a Donbasz szenvedte meg leginkább az 1932-33-as éhínséget”, hanem Kazahsztán, a Volga-vidék és az Észak-Kaukázus.

Ezzel szemben a valóság az, hogy legalább 3,5 millió ukrán áldozata volt a holodomornak. A szó eleve a Szovjetunió más területeit is érintő éhínségen belül kimondottan az ukrán áldozatokra használatos. A történészek között egyetértés van abban, hogy a sztálini korszakban szándékosan idéztek elő gabonahiányt, amelyre egyesek szerint épp az ukrán függetlenségi törekvések letörése adott okot a szovjet vezetésnek.

A RIA Novosztyi anyagában megszólaló Jevgenyija Krotova szerint „nem egy emlékművet, hanem a politikai félretájékoztatás szimbólumát” bontották le. A szobor épp annak a színháznak a parkjában állt, amelyet márciusban annak ellenére bombáztak le az oroszok, hogy több száz civil keresett menedéket benne. Az orosz propaganda akkor azt mondta, ők robbantották magukra az épületet.

(Meduza)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére a közelmúltban a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg felületeinken. Ebben közösségként együttes a felelősségünk, a mienk kiemelt. Amíg újragondoljuk a teendőinket, nem minden cikkünk alatt lehet kommentelni. Egyszersmind kérjük és köszönjük, ha nem csak szabályzatunk betűjének, de a szellemének betartása felett is segítetek őrködni.

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt