Parraghék kamatplafont és hitelmoratóriumot kérnek a vállalkozásoknak a kormánytól

gazdaság
2022 október 20., 07:25
comments 11

A Magyar Kereskedelmi és Iparkamara (MKIK) azt kéri a kormánytól, hogy fontolja meg a lakossági hitelezéshez hasonlóan a kamatplafon azonnali bevezetését - 5-10 százalékos sávban -, valamint a meglévő vállalkozói hiteleknél biztosítsa a moratórium lehetőségét.

Parragh László 2022. június 20-án.
photo_camera Parragh László Fotó: Németh Dániel/444

A kamara elnöke, Parragh László már másnap úgy kommentálta a jegybank pénteki döntését, hogy az borítékolja a válság kialakulását. Az MKIK mai közleményében azt írja, hogy a bankok gyakorlatilag azonnal beépítették az árazásukba az új egynapos betéti tendert, amely 18 százalékra emelkedett. Ezzel együtt a kamatfolyosó felső széle, amely azt mutatja, hogy meddig mehet az Magyar Nemzeti Bank (MNB) a kamatemelésekkel, az eddigi 15,5-ről 25 százalékra emelkedett - hívták fel a figyelmet. A MKIK úgy véli, szinte mindegy lett, hogy mekkora az alapkamat, mivel ez jóval magasabb és a bankok ez alapján kalkulálnak a saját hitelezésüknél, vagyis ez számít az irányadó kamatnak.

Parragh szerint a vállalkozók mindkettőt villámgyorsan megérzik majd, az is, aki hitelhez szeretne jutni és az is, aki hitelt fizet. A három hónapos BUBOR jelenleg 16,5 százalék, ehhez jön még egy banki haszonrés, ami körülbelül 4 százalék, vagyis azoknak a cégeknek, amelyek most változó kamatozású hitelt törlesztenek, a kamatforduló napja után az eddiginél jóval magasabb - akár 20 százalékot is meghaladó - törlesztőrészleteket kell kigazdálkodniuk, azok pedig, amelyek most gondolkoznak hitelfelvételen, csak az eddiginél sokkal kedvezőtlenebb feltételekkel találnak hitelt - mondta.

A kamara elnöke úgy gondolja, hogy a jegybank lépése a koronavírus-válságból éppen csak kilábalt és az energiaválsággal jelenleg is küzdő vállalkozásoknak hatalmas csapás, amelynek terheit a nano-, mikro- kis- és középvállalkozások körülbelül 100 ezres tömege biztosan nem tudja kigazdálkodni. Emiatt sok vállalkozás felfüggesztheti működését vagy akár meg is szűnhet, és a munkavállalóikat is elbocsáthatják. Az MKIK egyetért azzal a közgazdasági nézettel, hogy egy válságot azzal lehet igazán durván elmélyíteni és időben is elhúzni, ha hagyjuk, hogy a hitelezés összedőljön - áll az MTI-nek eljuttatott közleményben.

Parragh szerdán is kritizálta a jegybank gazdaságpolitikáját, annak ellenére, hogy az MNB épp egy hónapja felszólította, hogy „Fejezze be a monetáris politikával és magyar gazdasággal kapcsolatos megalapozatlan, téves és káros nyilatkozatait!”.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.