Önálló minisztériumot, hozzértő kormánybiztost, azonnali béremelést, szabad tankönyvválasztást követel a PSZ

oktatás
2022 október 22., 13:21
comments 8

Közleményt adott ki a Pedagógusok Szakszervezetének kongresszusa szombaton, amelyben összefoglalták a követeléseiket. Ebben a PSZ arra kéri a kormányt és a parlamentet, hogy állítsa vissza az oktatásban dolgozók sztrájkjogát, és fejezze be a pedagógusok megfélemlítését – jelenti az MTI. Gulyás Gergely a szombati kormányinfón reagált is a követelésekre.

A PSZ hangsúlyozza: nem hagyják, hogy a jövő nemzedékét feláldozza a magyar kormány. A szakszervezet emellett azonnali béremelést követel a pedagógusoknak, a segítő munkatársaknak, a technikai dolgozóknak és a szakképzésben foglalkoztatottaknak. A szervezet az önálló oktatási minisztérium visszaállítását sürgeti, és azt kéri a kormánytól, hogy legyen ismét a köznevelés része a szakképzés.

A közleményben szerepel még a követelés, hogy a miniszterelnök

nevezzen ki olyan, az oktatás minden területéhez értő kormánybiztost, akivel megkezdhető a szakmai párbeszéd az oktatás alapvető átalakításáról,a pedagógushiány megszüntetéséről, a közoktatás modernizációjáról, a Nemzeti Alaptanterv átdolgozásáról, és a diákok óraszámának csökkentéséről. A központosítás megszüntetése, az oktatási intézmények és a pedagógusok szakmai autonómiájának visszaállítása, a szabad tankönyvválasztás és az intézményvezetők jogkörének visszaállítása ugyancsak a PSZ követeléseinek része.

A PSZ követeléseire Gulyás Gergely reagált is a szombati kormányinfón: szerinte hiteltelen a pedagógus szakszervezetek pozíciója, mert

tavasszal azoknak a baloldali pártoknak kampányoltak, akik mindent megtesznek, hogy ne legyen forrás a pedagógus-béremelésre.A Nemzeti Pedagógus Kar - amelyet az Orbán-kormány azért hozott létre 2012-ben, hogy "pártpolitikától mentes" szakmai tárgyalópartnere legyen az oktatásügyben - is közleményt adott ki a hét végén, amelyben egyebek mellett a pedagógus és oktatói bérek EU-s átlagra emelését, a tanórák számának heti 22 órában való maximalizálását - és a túlóra kifizetését - és a minősítési és tanfelügyeleti rendszer átalakítását kéri a kormánytól. Gulyás Gergely szombaton azt mondta, a héten találkozott a Nemzeti Pedagógus Kar vezetőjével, de a szakszervezetekkel egyeztetni a szaktárca dolga.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.