Végre egy igazán hasznos algoritmus: Werner Herzog és Slavoj Žižek végtelen vitája

MŰVÉSZET
2022 november 03., 09:35

Annyira magától értetődő volt, mégsem csinálta meg senki. Eddig.

Elkészült a The Infinite Conversation, az oldal, ahol egy önfejlesztő algoritmus vég nélkül vitatkozik magával a nagy német rendező, Werner Herzog és a nagy szlovén marxista filozófus, Slavoj Žižek hangján.

photo_camera Az újabban regényírással is próbálkozó Herzog és Žižek, a 21. századi Settembrini–Naphta-vita szereplői Forrás: The Infinite Conversation

De az algoritmus nem csak a hangjukat utánozza tökéletesen: az akcentusok, a beszédhibák, a bedobott idézetek, a felvetett témák, mind tökéletesen herzogosak/žižekesek. Sőt, mintha a gép még az idézett személyekkel (Kuroszava, Sztálin stb.) kapcsolatos információkat is jól tudná. A végeredmény: értelmesnek tűnő, de tökéletesen értelmetlen vita.

Ez végre örökre véget vethet a teljesen értelmetlen filozófiai és művészeti vitáknak, pontosabban ember nélkül is folytathatja azokat. De kik között lenne még jó ilyen végtelen vitákat hallgatni?

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.