Végre egy igazán hasznos algoritmus: Werner Herzog és Slavoj Žižek végtelen vitája

MŰVÉSZET
2022 november 3., 9:35
comments 10

Annyira magától értetődő volt, mégsem csinálta meg senki. Eddig.

Elkészült a The Infinite Conversation, az oldal, ahol egy önfejlesztő algoritmus vég nélkül vitatkozik magával a nagy német rendező, Werner Herzog és a nagy szlovén marxista filozófus, Slavoj Žižek hangján.

photo_camera Az újabban regényírással is próbálkozó Herzog és Žižek, a 21. századi Settembrini–Naphta-vita szereplői Forrás: The Infinite Conversation

De az algoritmus nem csak a hangjukat utánozza tökéletesen: az akcentusok, a beszédhibák, a bedobott idézetek, a felvetett témák, mind tökéletesen herzogosak/žižekesek. Sőt, mintha a gép még az idézett személyekkel (Kuroszava, Sztálin stb.) kapcsolatos információkat is jól tudná. A végeredmény: értelmesnek tűnő, de tökéletesen értelmetlen vita.

Ez végre örökre véget vethet a teljesen értelmetlen filozófiai és művészeti vitáknak, pontosabban ember nélkül is folytathatja azokat. De kik között lenne még jó ilyen végtelen vitákat hallgatni?

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére a közelmúltban a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg felületeinken. Ebben közösségként együttes a felelősségünk, a mienk kiemelt. Amíg újragondoljuk a teendőinket, nem minden cikkünk alatt lehet kommentelni. Egyszersmind kérjük és köszönjük, ha nem csak szabályzatunk betűjének, de a szellemének betartása felett is segítetek őrködni.

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt