Az iráni parlament képviselői a tüntetők szigorú megbüntetését követelik

külföld
2022 november 06., 19:40

„Arra kérjük az igazságszolgáltatást, hogy lépjen fel határozottan e bűncselekmények elkövetőivel és mindazokkal szemben, akik segítették és provokálták a zavargásokat” – nyilatkozta az iráni állami média szerint 227 képviselő a 290 fős iráni parlamentből. Szeptemberben széles körű kormányellenes demonstrációk robbantak ki, miután egy fiatal kurd nőt, Mahsza Aminit az erkölcsrendészet halálra vert, amiért állítólag nem a törvényeknek megfelelően hordta a fejkendőjét.

Az országban több mint kétezer ember ellen indítottak nyilvános büntetőtárgyalásokat azóta, közülük ezret a teheráni tiltakozások alatt vettek őrizetbe.

Egyelőre nagyjából negyven hatósági személy és több mint háromszáz tüntető halhatott meg a tüntetéseken. A HRANA emberi jogi szervezet szerint több mint 12 ezer embert tartóztathattak le az iráni hatóságok a tüntetéshullám kezdete óta. (Reuters)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.