Zelenszkij online vesz részt a G20-on

háború
2022 november 08., 14:12

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök részt vesz a G20-ak vezetőinek jövőheti csúcstalálkozóján, amit az indonéziai Balin tartanak, de valószínűleg online formában – közölte a sajtótitkára, Szerhij Nyikiforov újságírói kérdésre válaszolva a Szuszpilne közszolgálati hírportál szerint.

Az Ukrajinszka Pravda hírportál beszámolt arról, hogy Zelenszkij a parlament elé terjesztette a hadiállapot és a mozgósítás meghosszabbításáról szóló törvényjavaslatokat. Jaroszlav Zseleznyak képviselő közölte, hogy a parlament a legközelebbi ülésén várhatóan jóváhagyja az indítványokat. A Telegramon azt írta, a hosszabbítás minden bizonnyal 90 napra, azaz 2023. február 19-ig szól az előterjesztésekben.

A hadiállapot egyelőre november 21-ig van érvényben: első alkalommal február 24-én, Oroszország inváziója kezdetének napján vezették be, azóta a parlament kétszer hosszabbította meg 30 nappal, és szintén kétszer 90 nappal, ahogy a mozgósítást is – írja az Ukrajinszka Pravda.

Volodimir Zelenszkij videón jelentkezett be az ENSZ Közgyűlésének 77. ülésszakára 2022 szeptember 21-én
photo_camera Volodimir Zelenszkij videón jelentkezett be az ENSZ Közgyűlésének 77. ülésszakára 2022 szeptember 21-én Fotó: Spencer Platt/Getty Images via AFP

Vlagyimir Putyin orosz elnök csatlakozik a jövő heti G20-csúcstalálkozóhoz, „ha a helyzet lehetséges” – közölte az indonéz elnök és a találkozó házigazdája, aki szerint Putyin online csatlakozhat. Joko Widodo, aki a nagy gazdaságok blokkjának idei elnöke, azt mondta, Putyin múlt heti telefonbeszélgetése során nem zárta ki, hogy részt vegyen a bali csúcstalálkozón, és ha lehetséges, csatlakozik.

Zelenszkij a múlt héten közölte: nem megy el a G20-as csúcsra, ha Putyin is ott lesz. (Reuters, MTI)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.