Ársapkát tett a kormány a tojásra és a krumplira is

2022 november 09., 11:32

Súlyos komplexusokat lát Gulyás Gergely a szlovák külügyminiszter "sunyi" nyilatkozata mögött

Arról van szó, amiben Rastislav Káčer úgy vélte, hogy a magyar kormány szankció ellenes érvei mintha a Kreml kézikönyvéből származnának. Gulyástöbbkörös választ adott. 1. Az energetikai szankciókon az oroszok sokat nyernek, az orosz költségvetés jelentős bevételekre tett szert ennek köszönhetően. Magyarország volt az, aki ezeket az extra bevételeket meg akarta akadályozni. (Arról továbbra sem vesz tudomást Gulyást, hogy az orosz gazdaság egésze recesszióba zuhant.) 2. A szlovákok olyan nagyon nem voltak határozottak, amikor mentességet kellett kiharcolni az olajembargóban. Azt a magyar miniszterelnök intézte el, miközben haszonélvezői lettek a szlovákok is. 3. A szlovákok sunyi nyilakozatai mögött súlyos komplexusok vannak.

2022 november 09., 11:21

Amerikai befolyás: nincs feladat

Gulyás a Mediaworksnek azt mondta, a kormány előtt nincs javaslat az állítólagos amerikai befolyásszerzéssel kapcsolatos ügyben törvénymódosításra, most nagyon máshogy működik a hatóságok feladata ilyesmivel kapcsolatban, mint 1990-ben.

2022 november 09., 11:19

Feladat lehet az Intergritási Hatóságnak

A Mediaworks a Varga Zoltán elleni vizsgálatról azt mondta, az Integritási Hatóság vizsgálhatja az ügyet, ha EU-s pénzekről is volt szó.

2022 november 09., 11:18

Nem árulják el, mit kért az Európai Bizottság, amit nem akarnak végrehajtani

A Mediaworks azt kérdezte, mik voltak az Európai Bizottság azon kérései, amik a magyar nemzet érdekeivel ellentétesek. Gulyás nem akart konkrét példát mondani, de állítása szerint sok ilyen volt.

Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter a Kormányinfó sajtótájékoztatón a Miniszterelnöki Kabinetiroda épületében 2022. november 9-én.
photo_camera Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter a Kormányinfó sajtótájékoztatón a Miniszterelnöki Kabinetiroda épületében 2022. november 9-én. Fotó: Soós Lajos/MTI/MTVA
2022 november 09., 11:15

Miniszter úr, megszűnik-e valaha az EU-ban a kettős mérce?

Tette fel a kérdést a Magyar Fórum. "Nincs esély, hogy belátható időn belül megszűnjön" - adott szomorú választ Gulyás a felvetésre.

2022 november 09., 11:14

Változtat-e a kormány a szociális vetítési alap mértékén?

A kormány még nem döntött erről, Gulyás nem tartja valószínűnek, hogy az öregségi nyugdíjminimum (új nevén: szociális vetítési alap) január 1-én emelkedjen. (Ez az összeg – amitől a többi szociális ellátás összege is függ – nem változott 12 éve.) Gulyás azt mondta, amit tudnak, azt jövőre is megteszik: pedagógus-, rendészeti, orvosbéremelés, de erre most nem képes az ország.

2022 november 09., 11:11

A Belügyminisztérium napokon belül nyilvánosságra hozza a háziorvosi rendszer átalakításáról szóló terveit

A háziorvosi rendszer megváltoztatásáról szóló OMSZ-koncepcióról azt kérdezték, hogy az egyre elöregedő háziorvos-társadalom mennyire fogja bírni az átalakítást. Gulyás azt mondta, a Belügyminisztérium napokon belül nyilvánosságra fogja hozni az ettől különböző terveit.

2022 november 09., 11:09

Van társadalmi egyeztetés, csak nincs értelme

A svéd és finn NATO-csatlakozásról megkérdezték, hogy állítólag van róla társadalmi vita, és tényleg kikerült a kormany.hu-ra egy írás, hogy várják az észrevételeket. Arra a kérdésre, hogy ha mondjuk 50 válasz érkezik, az alapján lehet-e mondani, hogy mégsem támogatják. Gulyás azt mondta, nemzetközi szerződésnél erre nincs szükség, ez túlteljesítés, de a kormány álláspontja nem fog változni. De azért szerinte példát mutattak társadalmi egyeztetésből. (Ami nem befolyásol semmit.)

2022 november 09., 11:07

Az M-es tojásra vonatkozik majd az árstop

A burgonyából a burgonyára - nevette el magát Gulyás, aki a papírjaiban kereste a választ. Talán majd a szabályozásból kiderül. Utóbb azt mondta, hogy a kései krumpli lesz a megoldás, az újkrumpli, édesburgonya nem. Később közleményben pontosították, hogy nem csak az M-es tojásra, hanem minden tojásra érvényes a sapka, burgonyából pedig az étkezésire. Vagyis ha nem akarjuk megenni, ne áruljuk el az eladónak.

2022 november 09., 11:06

Ha Orbán fakenews-gyárnak nevez egy komplett szerkesztőséget, az elfogadható?

Ezt azután tették fel Gulyásnak, hogy szerinte egy politikus nem határozhatja meg, hogy ki újságíró és ki nem. Ebbe konkrétan Gulyás nem akart belemenni, nyugat-európai példákra kalandozott át.


2022 november 09., 11:04

Nem elvárható, hogy Orbán interjút adjon a kritikus médiának

A Telex kérdésére, hogy Baranyi Krisztinával ért-e egyet, amikor azt mondja, hogy politikus nem döntheti el, hogy ki az újságíró, Gulyás azt mondta, Fürjes Balázzsal ért egyet. A Telex azt kérdezte, hogy nem elvárható-e, hogy a miniszterelnök adjon végre interjút, Gulyás azt mondta, nem elvárható, mert szabadság van. Az egy Kormányinfón furcsa lenne, ha nem válaszolna. A kérdésre, hogy a magyar társadalom információhoz való jutásának jogát nem sérti-e, hogy a miniszterelnök évek óta nem ad interjút kritikus újságíróknak, Gulyás azt mondta, nem tudnak olyan országot mondani, ahol a miniszterelnök 3,5 órán át válaszol sajtótájékoztatón mindenféle kérdésre.

2022 november 09., 11:02

60 üzletember kíséri Orbánt Üzbegisztánba

Ki fizeti az útjukat? Gulyás nem tudja, de szerinte az üzleti delegáció más megítélés alá esik, mint a politikusok kísérlete.

2022 november 09., 11:00

Miért kellett Orbánnak 39 fős kísérettel utaznia Bécsbe?

A héten derült ki, közérdekű adatigénylése, hogy ekkora volt a kíséret. Gulyás úgy válaszol, hogy ő a spórolás kedvéért Orbán Balázzsal egy autóban utazott, aztán a kijelölt szállodában szálltak meg. A kísérők nagy részét biztonsági okok indokolhatták. Hogy miért kellett kint aludni Bécsben, arról nem volt szó.

2022 november 09., 10:58

Áruhiányt okoztak-e az ársapkák?

Korábban vizsgálatot ígértek erről. Néhány esetben bírságot szabtak ki - válaszolta a felvetésre Gulyás. Hogy országosan ez nagy gond lenne, arról a miniszter nem tud, időnként egyes helyeken lehet hiány.

2022 november 09., 10:54

Gulyás szerint ahogy Ukrajna a saját nemzetiségeivel bánt, az összeegyeztethetetlen minden emberi jogi követelménnyel

A gondolatmenet onnan indult el, hogy rákérdeztek nála a munkácsi turulszobor eltávolításra. Gulyás szerint Ukrajna pillanatnyilag megtámadott ország, ezért amit nehéz visszafogotttan minősíteni, azt is megpróbálja a kormány mérsékelten fogadni, de itt hivatalosan is kifejezte a külügy a tiltakozását. A miniszter ezek után közölte, hogy Ukrajnának majd szembe kell néznie azzal, hogy ahogy korábban a saját nemzetiségeivel bánt, az összeegyeztethetetlen minden emberi jogi követelménnyel. Jó lenne, ha Ukrajna változtana ezen, főleg azért, mert Magyarország támogatta a tagjelöltségét és humanitárius és anyagi támogatást is nyújtunk.