Az ukránok szerint Irán a háború kezdete óta szállít drónokat Oroszországnak

háború
2022 november 10., 12:41
comments 5

Az ukrán hadsereg bizonyítékot mutatott a Guardiannek arra, hogy az oroszok által a háborúban használt, iráni gyártmányú drónok legalább egy részét valószínűleg a háború legeleje, február vége óta szállították.

Az ukránok azt állítják, először szeptemberben vették észre, hogy Oroszország irániak által szállított fegyvereket használ. Azóta Oroszország bevetette azokat Ukrajna infrastruktúrájának lerombolására, ezzel súlyos áramhiányt okoztak.

A nyugati és az ukrán hírszerzés szerint Oroszország saját fegyverkészletei igencsak megfogyatkoztak, így a szövetségesek, például Irán segítségét kellett kérnie..

A CNN-nek nyilatkozó nyugati tisztviselők a drónok mellett arról is beszéltek, hogy Oroszország iráni ballisztikus rakéták vásárlását tervezi. Ugyanezek a tisztviselők azt mondták, hogy Irán 450 drónt küldött Oroszországnak, és további 1000 fegyvert fog küldeni.

Az ukrán légierő szóvivője szerint hiába kaptak nemrég légvédelmi rendszereket szövetségeseiktől, még mindig nem rendelkeznek a szükséges felszereléssel ahhoz, hogy megvédjék magukat az iráni rakétákkal szemben.

Az ukrán katonai hírszerzés szétszerelte az elfogott iráni drónokat. Az egyik Mohajer-6 kémdrón propellerén a gyártási dátum februári volt. Mivel a légcsavar csak egy a drón elkészítéséhez szükséges számos alkatrész közül, a februári dátum arra utal, hogy a drónt az invázió után szállították - ha nem is készítették -, az ukrán katonai hírszerzés egyik szakembere szerint.

A férfi, aki részt vett a drónok szétszedésében, azt mondta, hogy a műszaki minőségük meglepően jó volt. Bár a Mohajer-6 drónon nincsenek külső jelzések, amelyek arra utalnának, hogy iráni gyártmány, a Guardiannek bemutatott drón belsejéből származó alkatrészekről úgy tűnt, hogy fárszi nyelvű jelölések vannak rajta.

Irán november elején ismerte csak el, hogy valóban adott el drónokat Oroszországnak.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.