Szóltak a németek, hogy Török- és Magyarországnak lehetővé kell tennie a svéd–finn NATO-csatlakozást

külföld
2022 november 10., 21:03
comments 9

Annalena Baerbock német külügyminiszter felszólította Törökországot és Magyarországot, hogy nyissák meg az utat Svédország és Finnország NATO-csatlakozása előtt, írja az MTI.

A NATO madridi csúcstalálkozóján a két felszólított megígérte, hogy lehetővé teszi a két skandináv ország csatlakozását. „És most épp ezt kell tennie” – mondta német külügyminiszter.

Törökország hónapok óta tárgyal Svédországgal, úgymond „a terrorizmus ellen harcban” vár segítséget az északi országtól. Ankara korábban azért vétózta a svéd csatlakozást, mert szerinte Stockholm a török vezetés által terroristának tartott csoportokat támogat. Kedden úgy tűnt, sikerült megegyezni: a svéd miniszter Törökországba utazott, hogy Erdogan elnök rábólintson a NATO-tagságára.

Bár Magyarország hivatalosan már többször közölte, hogy részéről semmi akadálya a bővítésnek, és egy finn EP-képviselő meg volt róla győződve, hogy október végén tényleg meglesz a döntés, a Fidesz kétszer is leszavazta, hogy napirendre vegyék a témát. Gulyás Gergely szerint azért, mert van fontosabb dolguk is, például a helyreállítási alapért folyó szakadatlan küzdelem.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére a közelmúltban a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg felületeinken. Ebben közösségként együttes a felelősségünk, a mienk kiemelt. Amíg újragondoljuk a teendőinket, nem minden cikkünk alatt lehet kommentelni. Egyszersmind kérjük és köszönjük, ha nem csak szabályzatunk betűjének, de a szellemének betartása felett is segítetek őrködni.

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt