Klímaaktivisták olajjal öntötték le Gustav Klimt Élet és halál című festményét Bécsben

KULTÚRA
2022 november 15., 13:18
comments 23

Olajjal öntötték le délelőtt a Last Generation (Utolsó Nemzedék) nevű környezetvédelmi aktivista csoport tagjai Gustav Klimtnek a bécsi Leopold Múzeumban őrzött Élet és halál című festményét, majd egyikük a képet védő üvegtáblához ragasztotta magát.

Az aktivista csoport a Twitteren osztotta meg az akcióról készült videót, nem sokkal később a múzeum megerősítette a hírt.

A képet védő üvegről és a keretről azonnal letörölték a fekete olajat, de az egyelőre nem világos, hogy a festményben keletkezett-e kár. „Csak remélni tudjuk, hogy a festmény nem sérült meg” – mondta a múzeum szóvivője.

Ezen a napon a múzeum ingyenes belépést biztosított a látogatóknak. A belépők táskáját és csomagjait a szokott módon átvizsgálják, de az aktivisták a ruhájukba rejtett palackban csempészték be a fekete olajat.

photo_camera Fotó: AFP

Az aktivisták újabb akciója miatt a múzeum több termét le kellett zárni a látogatók előtt, a rendőrök a helyszínre érve felvették az elkövetők adatait.

A környezetvédő csoport tagjai a Klimt-festmény leöntése közben a fosszilis energiahordozók ellen szólaltak föl, a földgáz- és kőolajfúrások szerintük az emberiség halálos ítéletével egyenlőek, és így a „klímapokol” felé száguldunk. „Már 50 éve tisztában vagyunk a problémával, amit ha nem kezelünk, a Föld tönkre fog menni” – kiabálták.

Az Utolsó Nemzedék aktivista csoport a múlt héten szintén Bécsben hívta föl magára a figyelmet: ekkor a bécsi Természettudományi Múzeumban ragasztották magukat a dinoszauruszok termében az egyik talpazathoz, így tiltakozva az osztrák kormány környezet- és energiapolitikája ellen.

Ezt megelőzően több országban is akcióba léptek, olyan festők műalkotásait célozták, mint Vincent van Gogh, Claude Monet, Edvard Munch, Andy Warhol vagy Henri de Toulouse-Lautrec. Arról, hogy mi az elképzelés emögött, ebben a cikkben írtunk. (MTI)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.