Újraindult a Barátság kőolajvezeték

háború
2022 november 16., 13:56

Szijjártó Péter jelentette be Belgrádból szerda délután, hogy a keddi leállás után most alacsony nyomással ugyan, de újraindult a kőolajszállítás a Barátság kőolajvezetéken. Bár kedden átmenetileg leállt a szállítás, a külügyminiszter szerint a műszaki munkálatoknak köszönhetően kora délután újraindult Magyarország irányába. Ugyanakkor továbbra is dolgoznak azon, hogy a normál szinten folytatódhasson a szállítás. Szijjártó azt mondta, Magyarország energiabiztonsága azokban az órákban sem volt veszélyben, amíg nem volt kőolajszállítás, mert jelentős készletek állnak rendelkezédre. Gulyás Gergely a kormányinfón azt mondta, néhány napon belül normálisan fog működni a szállítás.

Kedden azután állt le a szállítás, hogy orosz rakétatalálat érte az áramellátót a belorusz-ukrán határon, ami a Barátság kőolajvezeték egyik szivattyúállomásának működtetéséhez szolgáltat elektromos áramot. A vezeték nem sérült meg, csak az energiaellátó. A találat következtében a Barátság vezetéken a Magyarország, Csehország és Szlovákia felé történő kőolajszállítások is leálltak.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.