Akár egy évtizedig jöhet a kőolaj a MOL új, vecsési lelőhelyéből

energia
november 23., 19:55
comments 11

A MOL hétfőn bejelentette, hogy sok kőolajra bukkant Vecsés határában, 2100 méter mélyen. A cég az elmúlt 5 évben 133 milliárd forintot költött erre, ha ezt nem tennék, évente 15-20 százalékkal csökkenne a termelésük.

Az Erste Bank olaj- és gázipari elemzője, Pletser Tamás az Inforádiónak azt mondta, miután Magyarországon nagyon átfogó és extenzív kutatások voltak szénhidrogének után, minden ilyen és hasonló új felfedezés meglepetésnek számít. Ilyenkor alacsony a beruházási igény, nagy lehet a nyereség – még azzal együtt is, hogy idén a bányajáradékot jelentősen megemelte a magyar állam –, mert a nyersanyag kis befektetéssel betáplálható a hazai rendszerbe.

photo_camera Drónkép az R69 fúrótoronyról Fotó: MOL

Az új kút napi 600-700 hordó termeléssel indul, későbbi tervezett 800-1000 hordós termelése kb. 10 százalékkal növeli a Mol és 5 százalékkal a teljes magyarországi kőolaj-kitermelését.

A hazai fogyasztás kb. 160 ezer hordó naponta, amihez képest a vecsési kitermelés nem nagy mennyiség, mégsem elhanyagolható, különösen a jelenlegi piaci viszonyok között. Szerinte maximum 1-2 millió hordós találatról lehet szó, vagyis 5-10, legjobb esetben 15 évig lehet ezt a mennyiséget kitermelni.

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt