Akár egy évtizedig jöhet a kőolaj a MOL új, vecsési lelőhelyéből

energia
2022 november 23., 19:55
comments 10

A MOL hétfőn bejelentette, hogy sok kőolajra bukkant Vecsés határában, 2100 méter mélyen. A cég az elmúlt 5 évben 133 milliárd forintot költött erre, ha ezt nem tennék, évente 15-20 százalékkal csökkenne a termelésük.

Az Erste Bank olaj- és gázipari elemzője, Pletser Tamás az Inforádiónak azt mondta, miután Magyarországon nagyon átfogó és extenzív kutatások voltak szénhidrogének után, minden ilyen és hasonló új felfedezés meglepetésnek számít. Ilyenkor alacsony a beruházási igény, nagy lehet a nyereség – még azzal együtt is, hogy idén a bányajáradékot jelentősen megemelte a magyar állam –, mert a nyersanyag kis befektetéssel betáplálható a hazai rendszerbe.

Drónkép az R69 fúrótoronyról
photo_camera Drónkép az R69 fúrótoronyról Fotó: MOL

Az új kút napi 600-700 hordó termeléssel indul, későbbi tervezett 800-1000 hordós termelése kb. 10 százalékkal növeli a Mol és 5 százalékkal a teljes magyarországi kőolaj-kitermelését.

A hazai fogyasztás kb. 160 ezer hordó naponta, amihez képest a vecsési kitermelés nem nagy mennyiség, mégsem elhanyagolható, különösen a jelenlegi piaci viszonyok között. Szerinte maximum 1-2 millió hordós találatról lehet szó, vagyis 5-10, legjobb esetben 15 évig lehet ezt a mennyiséget kitermelni.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.