Összecsaptak a rendőrök és a covidkorlátozások ellen tüntetők Sanghajban, a BBC tudósítóját is letartóztatták

külföld
2022 november 28., 05:30
comments 3

Több száz tüntető csapott össze a rendőrökkel, és a BBC egyik tudósítóját is letartóztatták Sanghajban, ahol már harmadik napja tüntetnek a covidkorlátozások ellen. Sanghajon kívül még több kínai városban, Pekingben, Csengtuban és Vuhanban is zajlanak tüntetések.

Vasárnap Sanghajban gyertyás virrasztást tartottak, ami aztán tüntetésbe csapott át, Pekingben pedig már hétfőn reggel két több mint ezer fős tüntetőcsoport gyűlt össze.

„Mi csak az alapvető emberi jogainkat akarjuk. Nem hagyhatjuk el az otthonunkat anélkül, hogy teszteltünk volna” – mondta egy 26 éves sanghaji tüntető, aki szerint a rendőrség minden ok nélkül letartóztatja a tüntetőket, pedig azok nem erőszakosak.

Üres papírlapos tüntetők Pekingben, 2022. november 27-én
photo_camera Fotó: Koki Kataoka/The Yomiuri Shimbun via AFP

A Guardian beszámolója szerint vasárnap este több százan gyűltek össze Sanghajban, a tüntetők közül néhányan lökdösődtek a rendőrökkel, akik megpróbálták feloszlatni azokat, akik üres papírlapokat tartottak a magasba, hogy így tiltakozzanak. A tömegben azt skandálták, hogy nem PCR-tesztet, hanem szabadságot akarnak.

A BBC egyik újságíróját is letartóztatták a sanghaji tüntetés során. Videó is készült arról, hogy Edward Lawrence-et megbilincselik és a földön rángatják. A BBC közleménye szerint újságírójuk csak a tüntetésről tudósított, mégis letartóztatták, majd több órán át tartották fogva, mielőtt elengedték.

link Forrás

A Reuters azt írja, a BBC egyelőre nem kapott hivatalos magyarázatot vagy bocsánatkérést tudósítójuk letartóztatása miatt, mindössze annyit közöltek velük a Lawrence-et elengedő rendőrök, hogy a saját érdekében tartóztatták le, nehogy elkapja a covidot a tömegben.

photo_camera Fotó: HECTOR RETAMAL/AFP

A tüntetések és tiltakozások azután robbantak ki, hogy csütörtök éjjel tízen meghaltak egy lakástűzben Ürümcsi városában. A 15 emeletes épületben egy rossz konnektor miatt keletkezett tűz, a helyeik szerint pedig azért haltak meg az emberek, mert a szigorú járványügyi előírások miatt nem tudtak időben elmenekülni.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.