Élő közvetítés a világ legnagyobb, tizedik napja lávát lövellő vulkánjáról

TUDOMÁNY
2022 december 6., 5:36
comments 2
photo_camera A Mauna Loa kikötrése Hilo közeléből. A világ legnagyobb aktív tűzhányója 1984 óta először tört ki. Fotó: JUSTIN SULLIVAN/Getty Images via AFP

Tizedik napja tart a világ legnagyobb vulkánja, a Mauna Loa kitörése. Hawaii Nagy Szigetének érintett lakói kb. egy órával a kitörés előtt kapták a riasztást, ami után a tudósok sietve próbálták megbecsülni a lávafolyam várható útját. Ebben segíti a munkájukat, hogy a Mauna Loa a világ tán legmegfigyeltebb vulkánja, tele mindenféle tudományos mérőberendezéssel, amelyek mind remekül jönnek a terepadottságok miatt itt hol rendkívül gyorsan, lakott területeket akár egy-három órán belül is elérve hömpölyögni képes, hol hónapokig hömpölygő lávafolyam útját.

photo_camera A lávafolyam 2022. december 5-én. Fotó: JUSTIN SULLIVAN/Getty Images via AFP
photo_camera Egy december 1-i felvétel a Mauna Loa oldalán csorgó lávafolyamról. Fotó: TAYFUN COSKUN/Anadolu Agency via AFP

Most a kitörés helye és a lávafolyam iránya az utóbbi típusú, lassan kibontakozó katasztrófát idézett elő, ez pedig remek alkalmat ad az igen látványos jelenség megfigyelésére is. A Reuters hírügynökség például egy kamerát is ráállított a bugyborgó vulkánra.

A kitörés helye alapján a lávafolyam északkeleti vagy délnyugati irányba indulhatott volna. Az előbbi biztonságos lett volna, ott lakatlan területeken folyhatott volna el a lávafolyam. Délnyugatnak indult, ahol ezrek életét, vagy legalábbis tulajdonát fenyegetheti az időközben lelassult lávafolyam, amely így is hamarosan elérheti a sziget egyik főútját, a Saddle Roadot. (Via New York Times)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére a közelmúltban a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg felületeinken. Ebben közösségként együttes a felelősségünk, a mienk kiemelt. Amíg újragondoljuk a teendőinket, nem minden cikkünk alatt lehet kommentelni. Egyszersmind kérjük és köszönjük, ha nem csak szabályzatunk betűjének, de a szellemének betartása felett is segítetek őrködni.

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt