Németh Szilárd olyan harcban semmisítette meg a helyi Fideszt, amelynek a csepeli polgármesteri szék a tétje

POLITIKA
2022 december 06., 15:32
comments 7

Egy barátinak induló, de előbb csak távolságtartó, majd kifejezetten ellenséges személyes kapcsolat vezetett oda, hogy – mint arról a 24.hu cikke alapján beszámoltunk – Németh Szilárd kezdeményezésére a Fidesz feloszlatta a csepeli szervezetét. Németh a Blikknek nem is cáfolta a lépést, csak nem akart róla nyilatkozni, mondván, azt a párt belügyének tekinti.

photo_camera Fotó: Bankó Gábor / 444

Ami sokkal inkább érinti a nem Fidesz-tag csepelieket: a fideszes belháború miatt a kerület polgármestere, Borbély Lénárd fontos ügyekben elveszítette a többségét a képviselő-testületben. Előbb másfél hete, majd múlt szerdán is hiába próbálta átnyomni két elképzelését, kisebbségben maradt. (Borbély Lénárd az inflációhoz igazította, vagyis emelte volna a kerület adóbevételét, és rendezni akarta a Csepeli Városgazda Zrt. helyzetét is.)

Azért bukott el, mert a Fidesz-frakció több tagja ellene fordult, köztük a frakcióvezető, Bercsik Károly.

Ugyanarról az ülésről a polgármester azt posztolta ki, hogy „a képviselők többsége az önkormányzat felelős működése ellen szavazott. Ezen felül szintén többségi döntéssel 300 milliós bevételkiesést okozott 2023-ra. Akkor, amikor egyébként is iszonyatosan nehéz évünk lesz a háborús infláció és a megnövekedett energiaárak miatt”.

A polgármesterrel szembekerült fideszes frakcióvezető viszont azt írta, hogy „ismét elutasítottam az építményadó és a telekadó 11,2%-os megemelését”.

photo_camera Borbély Lénárd a fővárosi közgyűlésben Fotó: Németh Dániel/444

Mindketten azzal zárták a posztjukat, hogy nekik Csepel az első. Németh Szilárd nem szólalt meg, de az alpolgármesterek egyike, Pákozdi József azt írta Facebookon, hogy „a Fidesz-frakció néhány tagja és az ellenzék többsége már hosszú ideje NSZ érdekeit képviselik”. Azt a véleményét a 24.hu-nak nyilatkozva is megerősítette, hogy szerinte Németh Szilárd emberei szavaztak nemmel – az önkormányzati vezetés megbuktatása reményében – a polgármester javaslataira. Nyáron egy másik alpolgármester, a fideszes Ábel Attila azt nyilatkozta a Népszavának, hogy Németh Szilárd négyszemközt arra kérte, segítsen megbuktatni a fideszes polgármestert.

Hogyan jutottak idáig?

Csatlakozz a Körhöz, és olvass tovább!

Légy része a közösségünknek, segítsd az újság működését!

Már tagja vagy a Körnek? Itt tudsz belépni.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.