Lelövik Kínában a nemzeti Covid-appot

külföld
2022 december 12., 15:19
comments 4

Három év után lelövik a Kínában használt Covid-követő alkalmazást, amely az emberek helyváltoztatását követte a világjárvány ideje alatt. Az intézkedés mögött az állhat, hogy a három éve tartó, rendkívül szigorú kínai zéro-covid stratégia következtében az 1989-es, Tienanmen téri tüntetések óta nem látott volumenű tiltakozási hullám söpört végig Kínán novemberben, amelyet még úgy-ahogy, de kínai vezetés is elismert, és most a zéró covid stratégiáján enyhítve gesztusokat tesz a nép felé - miközben félelemben tartja a tüntetőknek.

photo_camera Fotó: STR/AFP

A tartományok közötti utazást a Covid-megelőzési korlátozások eltörlésével megkönnyítették, így az alkalmazást elavultnak ítélték a hatóságok.

Az állami alkalmazással látni lehetett, hogy az emberek, honnan, hová utaznak/utazhatnak, és hogy mely régióban mekkora eséllyel fertőződhettek meg, ezzel jelentősen segítve a kontaktkutatást. Az pedig, hogy az állam hozzáfér az ország lakóinak adataihoz és mozgásához, a totális megfigyelő államot építő Kínában, már szinte senki sem érhetett meglepetésként. (BBC)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.