Rendkívüli sajtótájékoztató az uniós alku után

  • Napok belül aláírhatja a kormány a megállapodásokat az uniós támogatásokról és a magyar helyreállítási tervről - jelentették be kormányinfó, miután hétfő este mégis megszületett az alku az EU-val
  • A pedagógusok 20 százalékos béremelése akár már januártól megvalósulhat
  • Azt nem árulták el, hogy az oroszok közül kiket húzattunk le a szankciós listáról

Rövid volt. A lényeg: Navracsics szerint sikerült megoldani, hogy a kohéziós pénzekről december végéig állapodjunk meg a Bizottsággal, a Tanács pedig hagyja jóvá a magyar nemzeti újjáépítési tervet. Mindez azt jelenti, hogy Magyarország hozzáférhet az uniós forrásokhoz. A helyreállítási terv keretében 2300 milliárd forint nyílik meg, Az operatív program keretében kb. 14 ezer milliárd forint 2027 végéig, ebből több mint 4 ezer milliárd forintot eddig is jóváhagyott a bizottság, most 9-10 ezer milliárd forint körüli összeg is megnyílik.

Itt visszanézhető az egész:

2022 december 13., 09:17

Február 20-án kezdi tágyalni a magyar parlament a finn és a svéd NATO-cstalakozást

A kormány nem dönthet a parlament helyett a Finnország és Svédország NATO-csatlakozási kérelméről, amit már csak Törökország és Magyarország nem hagyott jóvá. Annak ellenére, hogy korábban ezt még decemberre ígérték a szavazást, és Sanna Marin finn miniszterelnök is szóvá tette a késlekedést, majd pedig a finn elnök is rátelefonált Orbán Viktorra, de végül még az Aranybulla-törvény is megelőzte a döntést, és a kérelem átcsúszott a következő évre. Gulyás Gergely végül megjegyezte: a szövetségeseink számíthatnak ránk.

2022 december 13., 09:16

A globális minimumadóval már nincsenek a kormánynak elvi problémái?

Az elvi problémák arra irányultak, amit sikerült elhárítani - mondta Navracsis. A kormány nem akart adóteher növekedést, és azt, hogy ez a versenyképesség rovására menne. Azzal, hogy nem kell adót emelni, ez így rendben van. Az iparűzési adót lehet akár globális minimumadónak is nevezni, a garancia pedig az, hogy nem lesz kedvezőtlen változás, hogy erről egyhangú döntést kell hozni.

2022 december 13., 09:12

A menetrend tehát a kormány szerint

Napokon belül aláírják a megállapodást, reményeik szerint januártól már jöhet pénz, a felfüggesztett forrásokat pedig májustól kaphatjuk, mert addig elrendezi a törvényhozás a kért változtatásokat.

2022 december 13., 09:06

Felveszi-e Magyarország a helyreállítási alap hitelrészét?

Van még 6 hónapunk arra, hogy eldöntsük - mondta Navracsics. Az aktuális nemzetközi környezettől függ.

2022 december 13., 09:04

Mikor írják alá a partnerségi megállapodást?

A közeljövőben ez megtörténhet, az időpontját még nem tudják. Gulyás szerint a teljes operatív programról teljeskörű megállapodás van, innentől technikai kérdés az aláírás. Azt nem lehet tudni, hogy támaszt-e bármilyen olyan egyéb feltételt a bizottság, ami miatt januártól még nem nem jön pénz.



2022 december 13., 08:58

Narvracsics Tibor nem érzékelt feszültséget, csak politikai kavarást

A miniszter szerint nem volt feszültség az uniós tárgyalásokon, legfeljebb politikai kavarás, és akár már novemberben meglehetett volna állapodni. Az Európai Parlament részéről viszont hisztériát érzékelt.

A miniszter a sajtótájékoztató elején arról beszélt, hogy „minden olyan célunk megvalósult, amit júniusbanunk elé tűztünk”. Mivel sikerült még idén megállapodniuk az Európai Bizottsággal a kohéziós pénzekről, elkerülték a forrásvesztést. Itt két nagy pénzösszegről van szó. A most jóváhagyott helyreállítási terv keretében 2300 milliárd forint nyílt meg. A kormány vállalta, hogy ennek körülbelül 48 százaléka olyan projektek finanszírozására fog menni, amik a klíma- és energiapolitikai célok elérését teszik lehetővé. További 30 százalék pedig a digitális infrastruktúra és készségek fejlesztésére mehet.

A magyar társfinanszírozással együt körülbelül 14 ezer milliárd forint áll rendelkezésre 2027 végéig. Navracsics szerint ebből körülbelül 4000 milliárdot már eddig is jóváhagyott a Bizottság az agrár és vidékfejlesztési programoknál. 9-10 ezer milliárd áll rendelkezésre a többi operatív programban.

A hétfői döntés értelmében 2600 milliárd forintot, azaz a három legnagyobb operatív program 55 százalékát mégis befagyasztották. Ahhoz, hogy ezt feloldják, Navracsics szerint a parlamentnek március végéig kell elfogadnia még egy olyan törvénycsomagot, ami már az utolsó feltétel lehet. Ha ez eredményes, akkor

a Bizottság részéről már áprilisban vagy másjuban elképzelhető a felfüggesztés megszüntetése. Navracsics a magyar tárgyalási stratégiáról azt mondta, hogy kezdettől fogva nyitott pozíciókkal áltak neki, vagyis „minden olyan kérés, minden olyan aggály, pont vagy kommentár, ami a Bizottság részéről érkezik, az számunkra komoly tárgyalási alap”. És ha látták a kompromisszum lehetőségét, akkor rendelkezésre álltak. Szerinte ennek volt köszönhető, hogy a jogállamisági-feltételességi eljárás keretében már szeptemberben közös megállapodásra jutottak. Ez tette lehetővé, hogy rákanyarodjanak a két nagy pénzügyi alappal kapcsolatos tárgyalások folytatására. Elmondta, hogy az Európai Bizottság már november végén is kiválónak tartotta a magyar újjáépítési tervet. Másrészt a kohéziós pénzeknél sem voltak tartalmi aggályai. „Ami most december közepén történik, ez már csak a Tanács részéről, illetve a Bizottság részéről a nyugtázása az eddigi munkának.” Bíznak benne, hogy már napokon belül aláírhatják az erre vonatkozó megállapodásokat, és januártól folytathatják az együttműködést. Egy későbbi kérdésre azt nem tudta megmondani, hogy pontosan mikortól férnak hozzá az uniós pénzekhez, de azt bejelentette, hogy március végéig 25 új pályázati felhívást jelentetnek meg. Mivel ezeket az EU mindig utólag finanszírozza, ezért a keretet addig a magyar költségvetésből biztosítják.

2022 december 13., 08:57

Igazságszolgáltatási reformokon kívül van-e más elvárás az EU részéről?

Nincs.

2022 december 13., 08:56

Az uniós költségvetésből támogatják Ukrajnát

Gulyás Gergely szerint az Európai Unió győzelmével végződött a hétfő esti tanácskozás. Hozzátette, hogy az EU-nak mi is tagjai vagyunk. Az Ukrajnának nyújtandó hitelról azt mondta, ellenezték a további közös hitelfelvételt, ezért egy olyan formát sikerült találni, ami további hitel felvételére nem kötelez bennünket. Most a közös uniós költségvetésből adunk pénzt Ukrajnának. A magyar kormány jobbnak tartotta volna, ha minden tagállam külön-külön, kétoldalúan megállapodik Ukrajnával, de a mostani megoldás az ukrán vezetésnek is egyszerűbb. Magyari Péter kérdésére azt mondták, hogy ez a teljes 18 milliárdos támogatást fedezi, de még nekik is meg kell ismerniük a részleteket, mert egyelőre csak hírekből ismerik a megállapodást.

Az Európai Tanács szombat este hagyta jóvá az Ukrajnának szánt 18 milliárd eurós hitelt. Olyan megoldást találtak, amivel sikerült semlegesíteni a magyar zsarolási pozíciót.


2022 december 13., 08:56

Mitől teszik függővé a pedagógus béremelést?

Három érintett operatív program van szó. A kérdés Gulyás szerint az, hogy ezek a források január elsejétől megnyílnak-e vagy valamilyen feltételt még a bizottság támaszt. Gulyás azt mondta, hogy ők nem látják okát, hogy erre szükség lenne, de hát sok mindent láttak már. Szerinte bármekkora korrupciós botrány is van az Európai Parlamentben, a Bizottság tart az EP-től, aztán megint a magyar baloldalt vette elő, mert Gulyás szerint akadályozzák a pedagógusbéremelést.

2022 december 13., 08:50

Januártól lesz-e 20 százalékos béremelés a tanároknak?

Ha lesz uniós pénz, akkor igen - mondta Gulyás, de azért hozzátette a szokásos mantrát, hogy a magyar baloldal és elvtársaik mindent megtesznek azért, hogy ez ne így legyen. Most úgy tűnik, hogy a januári béremelésnek nincs akadálya - mondta Gulyás.

2022 december 13., 08:46

Gulyás nem árulta el, kit húzattunk le az újabb szankciós listáról

Szijjártó tegnap mondta, hogy voltak ilyenek, de a kormányinfón a külügyhöz irányították az erről érdeklődő újságírót.

2022 december 13., 08:46

Nem kell emelni a társasági adót a globális minimumadó megszavazása miatt

Az adóterhelés mértékét kell értelmezni az általános adóüterhelést nézzük, ebben beleszámít az iparűzési adó is, ez semmilyen adóemelést nem jelent Magyarországon - mondta Navracsics Tibor. Gulyás Gergely megerősítette, hogy errőle gy levelet is küldött, vagyis nem kell emelni a magyarországi 9 százalékos társasági adó mértékén.

A globális minimumadó lényege, hogy a legnagyobb nemzetközi multik mindenütt legalább 15 százalék társasági adót fizessenek. Ezt a magyar kormány idén áprilisban egyszer már elfogadta, csak akkor a lengyel kormány vétózott, később a magyar kormány is.