Elvittek a rendőrök egy ismert színésznőt Iránban, miután felszólalt a tüntetők kivégzése ellen

külföld
2022 december 18., 08:19

Letartóztatták Irán egyik leghíresebb színésznőjét, miután többszor bírálta az ország vezetését, írja a Guardian.

Taraneh Alidoosti korábban megosztott magáról egy fejkendő nélküli fotót és a „nők, élet, szabadság” feliratot, ami az elmúlt időszakban a rezsimellenes tüntetések szlogenjévé vált.

Legutóbb egy tiltakozóról, Mohsen Shekariról posztolt, aki halálbüntetést kapott arra hivatkozva, hogy akadályozta a forgalmat egy teheráni utcán, és machetével megsebesített egy hivatalos személyt. „Minden nemzetközi szervezet, ami végignézi ezt a vérontást, és nem tesz semmit, szégyen az emberiség számára.” Múlt héten nyilvánosan felakasztottak egy férfit, aki szintén részt vett a Mahsza Amini halála miatt kirobbant tüntetéseken.

photo_camera Taraneh Alidoosti Fotó: VALERY HACHE/AFP

A központi hatalomhoz közel álló hírügynökség szerint Alidoostit azért tartóztatták le, mert hamis és eltorzított információkat tett közzé, amikkel lázadást szított, és Irán-ellenes mozgalmakat támogatott. Nyolcmillió követőt számláló Instagram-oldalát is törölték.

Alidoosti játszotta „Az ügyfél” című film egyik főszerepét, ami 2016-ban megkapta a legjobb külföldi filmnek járó Oscar-díjat.

Korábban arról írt, esze ágában sincs elhagyni Iránt, ezt a bátorságot pedig azoktól a nőktől örökölte, akik éveken keresztül ellenállásban élték a mindennapjaikat. „Harcolni fogok a hazámért, vállalok bármit, hogy kiállhassak a jogaimért, és ami a legfontosabb: hiszek abban, amit közösen építünk.”

Az iráni rezsim láthatóan hírességeket és újságírókat vett célkeresztbe, egy fotóriporter hét év börtönt kapott, és két évig nem hagyhatja el az országot. Letartóztatták két fogva tartott nő ügyvédjét is, akinek a védenceit azért vitték be, mert újságcikket írtak egy őrizetbe vett nő haláláról.

Kiemelt videóink

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.