Jövőre éjfélkor zár a Kisüzem

szórakozás
2022 december 22., 08:09
comments 230

Megvonta éjféltől reggel hat óráig szóló nyitvatartási engedélyét a VII. kerület önkormányzata a Kis Diófa utca 2. szám alatti Kisüzemtől, írja a Telex. A képviselő-testület december 14-én elutasította a VII. kerületi vendéglátóhely fellebbezését, így azt már legfeljebb a bíróságon lehet megtámadni. Január végétől tehát éjfélkor zár Kisüzem.

Kisüzem és a zavaró tényezők
photo_camera Kisüzem és a zavaró tényezők Fotó: Kisüzem/Facebook

„Mi nem teraszokat vagy éttermeket akarunk bezárni, hanem bizonyos magatartásformákat kizárni” - nyilatkozta korábban a kerület polgármestere, Niedermüller Péter, aki azzal kampányolt, hogy a bulinegyedet kulturális negyeddé varázsolná. Azóta is elszántan küzd azok ellen a bizonyos magatartásformák, így a Kisüzem előtt „repohárral a kezében”, „hanyag fesztiválpózba, a külvilágról tudomást nem véve” álldogálók ellen, ezen túl az önkormányzat sikeresen vesztett pert a Szabad Bisztróval szemben, mert határozatban szólította fel a Király utcai bisztrósokat az előttük parkoló autó elszállítására.

A Kisüzemet üzemeltető TDL Klauzál Kft. október 24-én értesült a VII. kerület önkormányzati Hatósági és Ügyfélszolgálati Irodájától, hogy vissza fogja vonni a január 27-i éjfél és reggel hat óra közötti nyitva tartásra vonatkozó engedélyét. A kocsma bevételének jelentős hányadát az éjfél és hajnali 2-3 óra között iddogálók jelentik.

A lakókat általában a Kisüzem előtt cigizők és beszélgetők zavarják. Az Erzsébetvárosi Rendészeti Igazgatóság (ERI) ellenőrei szeptemberben négyszer(!) tartottak ellenőrzést éjszaka a Kisüzemben és környékén. Jegyzőkönyvekbe került, hogy a kocsma előtt a vendégek tömegesen csoportosulnak, alkoholt fogyasztanak, illetve hangoskodnak. A Kisüzem már korábban arra kérte vendégeit, hogy próbálják meg „nem kijátszani szigorú biztonsági rendszerünk gyenge pontjait és időleges figyelemzavarait, italait, beleértve azokat is, amelyek nem tartalmaznak alkoholt, bent fogyasszák, kint pedig lehetőleg igyekezzenek a járdán a szükségesnél nem sokkal nagyobb helyet elfoglalni”. A hatóságok szerint azonban az üzemeltető nem teljesítette vállalásait

Többek szerint is gyakran úgy tűnik, mintha a helyi rendőrök már-már mániákusan próbálnák rajtakapni a Kisüzem vendégeit, amint az egész világon elterjedt utcán sörözés művészetét gyakorolják.

Az üzemeltető fellebbezésében igyekezett rávilágítani a megvonás abszurditására, de úgy látták, hiába üresítették ki szépen lassan az eredeti elképzeléseiket, „mégis a tények azt mutatják, hogy kiemelt figyelmet kap a Kisüzem működése a hatóságoknál, különösen a közterület-felügyeletnél”.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.