13 év pereskedés után a Shell 15 millió eurót fizet a nigériai olajszennyezés károsultjainak

külföld
2022 december 23., 15:23

Tizenöt millió euró (mintegy 6,1 milliárd forint) kártérítést fizet a Shell a nigériai leányvállalata által a Niger folyó deltájában okozott szennyezés károsultjainak - jelentette be az olajvállalat pénteken. A Dutch News angol nyelvű holland hírportál beszámolója szerint több nigériai közösség, amelynek földjét művelhetetlenné tette a Shell vezetékéből szivárgó olaj 2004 és 2007 között, kap kártérítést.

A hágai fellebbviteli bíróság 2021. január elején hozott ítéletet az ügyben. Megállapította, hogy egy olajvezeték szivárgása miatt a Niger deltájában szennyezés történt, ezért kártérítés megfizetésére kötelezte a holland vállalatot. A bíróság azt is kimondta, hogy a Shellnek és nigériai leányvállalatának szivárgásérzékelő rendszert kell felszerelnie a csővezetékre. A lap beszámolója szerint a Shell eleget tett a fellebbviteli bíróság tavalyi ítéletének, a közösségek kártalanítása mellett elszállította a szennyezett földet és telepítette a szivárgások észlelésére szolgáló rendszert.

photo_camera Fotó: ASTRID VELLGUTH/AFP

A Shell az 1950-es évek végén fedezte fel és kezdte kiaknázni Nigéria kőolajkészleteit. Környezetvédelmi aktivisták és a helyi közösségek már a kezdetektől támadták a beruházást, majd a kitermelést a gyakran talpasztalt olajszivárgások miatt.

A nigériai gazdálkodók 2008-ban perelték be a Shellt a Milieudefensie nevű szervezet támogatásával, amely A Föld barátai holland alszervezete. A környezetvédelmi aktivisták azzal érveltek, hogy a szivárgásokat a hanyag karbantartás és a biztonsági előírások betartásának hiánya okozza. Hozzátették, a Shell nem tesz meg mindent a szennyezett víz és talaj megtisztításáért. A per olyan sokáig húzódott, hogy az eredeti felperesek már elhunytak időközben, de a hozzátartozóik és közösségeik folytatták a küzdelmet.

„Mindannyiunk számára nagy megkönnyebbülést jelent, hogy a Shell-lel folytatott többéves jogi harc után hamarosan megkapjuk ezt a pénzt kártérítésként mindazért, amit elvesztettünk” - mondta Eric Dooh, az egyik felperes.

A Shell Nigeria korábban azzal érvelt, hogy az olajszennyezést szabotázs okozta. Noha az ügyben eljáró holland bíróság 2013-ban hozott ítéletében elfogadta a vállalat érvelését, rámutatott, hogy a vállalat könnyűszerrel megakadályozhatta volna a szabotázst. Ezért arra kötelezte a Shellt, hogy egy felperesnek fizessen kártérítést, négy követelést viszont elutasított. Most az olajcég azt közölte: a megállapodás „nem ismeri el a felelősséget, és rendezi az összes követelést, valamint lezárja a szivárgással kapcsolatos összes folyamatban lévő peres eljárást”.

Környezetvédő aktivisták fontos precedensként tekintettek a perre, hogy sikerül-e nemzetközi cégeket felelőssé tenni külföldi leányvállalataik törvénysértéséért. Miután a Shell központja Hollandiában van, ezért indították a pert Hágában. Ez volt az első alkalom, hogy egy holland céget bepereltek külföldön tevékenykedő leányvállalata miatt. (MTI, France24)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.