Több mint 16 milliós bírságot kapott az Eximbank a Nemzeti Banktól

PÉNZ
2022 december 23., 09:08
comments 4

16,3 millió forint bírságot szabott ki a Magyar Nemzeti Bank (MNB) az állami tulajdonú Eximbankra „a vállalatirányítás, az adatszolgáltatás, a hitelkockázat és értékvesztés belső szabályozása, illetve kezelése, valamint a tőkemegfelelés terén feltárt hiányosságok miatt”. Mindez nem veszélyezteti a hitelintézet megbízható működését, írja az MNB közleménye.

A jegybank 2020 januárjától vizsgálta a Magyar Export-Import Bank Zrt. működését. Többek közt arra jutottak, hogy az Eximbank belső szabályzatában „nem, vagy nem pontosan rögzített egyes, a gyakorlatban ténylegesen alkalmazott riportokat, illetve végzett eljárásokat. A bank emellett nem végezte el a saját belső szabályozása által elvárt határidőre egyes belső szabályzatainak felülvizsgálatát”.

Az Eximbank „téves paraméterezés miatt huzamosabb időn át hibás adatokat szolgáltatott a banki könyvi kamatlábkockázatára vonatkozóan a jegybanknak. Adatszolgáltatási belső utasítása emellett nem tartalmazta teljeskörűen az e folyamatra vonatkozó keretrendszert, dokumentációt, ráadásul egyes esetekben kitöltési hiányosságok is felmerültek”.

Az Eximbanknak március végéig kell megoldania a problémákat, amiről május közepéig belső ellenőri jelentést kell adnia a jegybanknak.

photo_camera Nagy Márton a parlamentben: idén már ő felügyelte az Eximbank működését Fotó: Németh Dániel/444

Az Eximbanknak éveken át fontos szerepe volt a Fidesz hátországának feltőkésítésében. Többek között Andy Vajna is eximbankos hitelből tudta megvenni a TV2-t, ami azóta is a kormányzati propaganda egyik legfontosabb csatornája. De kapott innen hitelt Garancsi István kopaszi-gáti ingatlanfejlesztése is.

Ennek a banknak kellett volna létrehoznia a határon túli földeket felvásárló 143 milliárdos tőkealapot is, amit végül a szlovák kormány nyomására mégsem csináltak meg. De az Eximbank olyan kisebb projekteket is támogatott, mint Szijjártó Péter kedvenc győri temploma, és akkor támogatta meg az orosz piacok meghódítását, amikor már küszöbön állt az ukrajnai háború.

Az Eximbank korábban Szijjártó Péter felügyelete alá tartozott, idén viszont Nagy Márton gazdaságfejlesztési miniszterhez került, aki júniusban új vezérigazgatót nevezett ki a bank élére.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.