Minden eddiginél nagyobb berepüléssel reagált Kína arra, hogy Amerika 2 milliárd dolláros katonai kölcsönt ad Tajvannak

külföld
2022 december 26., 07:48
comments 2

71 kínai repülőgép hatolt be Tajvan légterébe egyetlen nap alatt - jelentette a tajvani nemzetvédelmi minisztérium. Ez a legnagyobb szám azóta, hogy Tajpej 2020 szeptemberében elkezdte közzétenni a napi adatokat az esetekről. Drónok és vadászgépek vettek részt az akcióban.

A tajvani minisztérium szerint Kína hét hadihajóját is észlelték Tajvan közelében.

A korábbi legnagyobb behatolás Tajvan légterébe augusztusban volt, akkor 24 óra alatt 66 kínai repülőgépet számoltak össze. Ez válasz volt Nancy Pelosi amerikai házelnök tajpeji látogatására.

A mostani tömeges berepülést is egy amerikai lépésre adta válaszul Kína. Azért tartottak hadgyakorlatot Tajvan közelében, mert Joe Biden amerikai elnök aláírta 2 milliárd dollár katonai kölcsön folyósítását Tajvannak.

Kína saját területe részeként tekint Tajvanra, annak ellenére, hogy a szigetnek 1949 óta, a kínai kommunisták polgárháborús győzelme óta önálló kormánya van. Augusztusban a kínai haditengerészet már megkezdte a Tajvani-szoros képzeletbeli középvonalának eltörlését, Tajvan katonai kiadásainak növelésével válaszolt, Amerika pedig jelezte, hogy támogatja Tajvant. (MTI/Guardian)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.