Tiborcz István növelte a tulajdonrészét a Waberer’s-ben

ünnep
2023 január 06., 05:04
comments 34

A cikk megjelenése után az Indotek Group közölte:

A Geraldton Invest Zrt. értékesítése a Gellért Szálló eladásához kötődik, a tranzakciónak nem része más ingatlanelem. A GSZ-Monument Kft. - amelynek leányvállalatai tulajdonolják a Duna Plázát, a Corvin Plázát, a Győr Plázát és a Miskolc Plázát, valamint a K TRADING Energia Kft.-t - ugyanis cégjogi változások keretében kivásárlásra került a Geraldton Invest Zrt.-ből a Lindewitt Magántőkealap által, amely egy, az Indotek Group által kezelt és tulajdonolt magántőkealap. Az Alba Bevásárlóközpont ugyancsak már korábban átkerült a szintén az Indotek Group érdekeltségébe tartozó Propertygenix Kft.-be, így a cikkben említett ingatlanelemek és a K TRADING Energia Kft. továbbra is kizárólag az Indotek Group tulajdonát képezi.”


A miniszterelnök veje pár nappal karácsony előtt elindult vásárolni, és több bevásárlóközponttal tért haza. Tiborcz István cége, a BDPST Ingatlanforgalmazó és Beruházó Zrt. ugyanis december 12-én megvette Jellinek Dánieltől a Geraldton Invest Zrt-t, amihez hozzátartozik többek között a székesfehérvári Alba Plaza is. Valamint a cég 2,11 százalékos tulajdonrésszel rendelkezett a Waberer’s-ben, így a novemberi vásárlásával együtt hivatalosan már 28,87 százaléka van Európa egyik legnagyobb fuvarozócégében.

Tiborcz István már a Duna Plázába is bevásárolta magát
photo_camera Tiborcz István már a Duna Plázába is bevásárolta magát Fotó: Róka László/MTI/MTVA

De azzal, hogy Tiborcz és Jellinek megegyeztek a Geraldtonról, egyben üzlettársakká is váltak, hiszen ettől kezdve közösen osztoznak a GSZ-Monument Kft.-n, amihez olyan bevásárlóközpontok tartoznak, mint a

  • a Duna Pláza;
  • a Corvin Pláza;
  • a Győr Pláza
  • és a Miskolc Pláza.

De ide tartozik a K TRADING Energia Kft. nevű áramkereskedő cég is, ami 2021-ben egymilliárdos árbevételt hozott össze.

Jellinek Dániel és Tiborcz István egyeztet
photo_camera Jellinek Dániel és Tiborcz István egyeztet Fotó: Németh Dániel/444

Jellinek Dániel rendszeresen üzletel a miniszterelnök vejével: 2020-ban ő vette meg a miniszterelnöki vej Appeninn-részvényeit, tavaly Tiborcz tőle vette meg a Diófa Alapkezelőt és a Gellért Szállót. Pedig az utóbbiról az Indotek Csoport tulajdonosa 2020-ban a Válaszonline-nak még azt mondta, hogy bár folyamatosan jönnek az ajánlatok, de annyira büszke rá, hogy nem akarja eladni.

Nem ez volt az egyetlen nagy dobása, az elmúlt bő egy évben Tiborcz István alaposan kiköltekezte magát: 2021 vége óta vett már bankot, alapkezelőt, fuvarozócéget és szállodát is. Megkérdeztük a BDPST Grouptól, hogy milyen forrásból fedezték a decemberi plázavásárlásokat, de üzleti titokra hivatkozva csak annyit közöltek, hogy

az akvizícióinak finanszírozását saját forrásból, illetve banki finanszírozásból” biztosították.

Bár a BDPST Zrt. a 2021-ben 12 milliárdos nyereséget könyvelhettek el, de ha kölcsön kellett, akkor általában a Mészárosék-féle bankholdingtól kértek. A Válaszonline 2021-es számításai szerint BDPST Group 60 milliárdos banki adósságállományából legalább 55 milliárd érkezett Mészároséktól. Ezt a gyakorlatot tavaly is folytatták, az egyik cégük 1,4 milliárdos hitelt vett fel a Mészáros-féle MKB Banktól.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.