A Capitolium ostromának szervezésével vádolják a Proud Boys amerikai szélsőjobbos milícia tagjait

külföld
2023 január 09., 17:39
comments 4

Várhatóan kedden kezdődik a Proud Boys - magyarul „Büszke Fiúk” - amerikai szélsőjobboldali csoport öt tagja elleni tárgyalás Washingtonban, akiket a Capitolium elleni 2021. január 6-i ostrom szervezésével vádolnak. Enrique Tarrio, a csoport korábbi vezetője és társai a ritkán alkalmazott lázító összeesküvés vádjával állnak szemben. Összeesküdtek, „hogy erőszakkal megakadályozzák az elnöki hatalom törvényes átadását” - írja a vádirat.

Az amerikai Képviselőház Capitolium elleni ostromot kivizsgáló bizottságának decemberi végső jelentése azt írja a szervezetről, hogy

A Proud Boys „támadást vezetett [a Capitoliummal szemben], behatolt a Capitoliumba, és százakat vezetett be” az amerikai törvényhozás épületébe.A Proud Boys előre eltervezte, hogy felhergeli a Capitoliumnál összegyűlt, Trump-támogató tömeget - akiket maga a volt elnök is hergelt, hogy ne fogadják el a választás eredményét -, állítják szövetségi ügyészek korábbi bírósági beadványokban. Az ügyészek várhatóan a keddi tárgyaláson is hasonlóan fognak érvelni, azzal, hogy a csoport előre eltervezte, hogy erőszakot fog használni a kormány ellen, és megzavarja a hatalom békés átadását.

Donald Trump tudta, hogy hívei felfegyverezték magukat, és ez kifejezetten tetszett neki, írtuk korábban. „A január 6-i események egyike sem történt volna meg nélküle” - fogalmaz a Capitolium ostromával foglalkozó bizottság jelentése.

A Proud Boys korábban „nyugati soviniszták” férfiszervezeteként jellemezte magát. A Proud Boys gyakran csapott össze szélsőbaloldali aktivistákkal, azonban Tarrio a Wall Street Journalnek nyilatkozva megvédte a szervezet tevékenységét, mondván nem helyeslik az erőszakot, kivéve ha az önvédelem.

A Proud Boys egy 2020. decemberi demonstrációja
photo_camera A Proud Boys egy 2020. decemberi demonstrációja Fotó: JOSE LUIS MAGANA/AFP

Tarrio nem volt a Capitoliumnál az ostrom idejében, ugyanis két nappal korábban vandalizmussal és fegyverrel kapcsolatos vádak miatt letartóztatták. Az amerikai igazságügy (Justice Department) azt állítja, hogy

Tarrio 300 ember Capitolium körüli mozgását koordinálta távolról az ostrom napján.Tarrio társai - Joseph Biggs, Ethan Nordean, Dominic Pezzola és Zachary Rehl - a zendülők első vonalában volt, akik behatoltak a Capitolium területére és áttörtek a rendőrök barikádjain. Pezzola birkózás közben elvette egy rohamrendőr pajzsát, majd azt arra használta, hogy betörje a Capitolium egyik ablakát, hogy így hatoljon be a törvényhozás épületébe.

Tarriot és négy társát tavaly helyezték vád alá lázító összeesküvésért, azóta őrizetben várják a tárgyalást. Mind ártatlannak vallották magukat az összes vádpontban. Korábban mindegyiküket helyezték már vád alá kevésbé komoly ügyekben. A tárgyalás várhatóan egy hónapnál tovább fog tartani, a vádlottak 20 évig terjedő börtönbüntetést kaphatnak.

Még novemberben bűnösnek találták Steward Rhodest, az egyik legerősebb amerikai szélsőjobbos milícia, az Oath Keepers vezetőjét a 2021-es washingtoni zavargások szervezésében. Rhodes és egy további társa voltak az elsők, akiket lázító összeesküvéssel vádoltak, majd el is ítéltek a Capitolium ostromát kísérő zavargások ügyében. A bíróság erre az ítéletre építhet majd a Proud Boys tagjai elleni tárgyaláson. (Rhodes egyébként a Yale-en végzett jogász és ejtőernyős katona, korábban itt írtunk róla.)

(via Wall Street Journal)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.