Más iskolák diákjainak mutatnának példát a Vörösmarty diákjai, akik hóesésben tüntettek az oktatás jövőjéért

oktatás
2023 január 20., 17:59
comments 1

Spontán tüntetést szerveztek budapesti gimnazisták az oktatás jövőjéért a Magyar Rádió épülete elé péntek délután. Az eseményen a szállingózó hó és nulla fokos hőmérséklet ellenére körülbelül harmincan vettek részt, a legtöbben a Vörösmarty Mihály Gimnázium diákjai voltak.

photo_camera Fotó: Bankó Gábor/444

A szervezők korábban még sosem szerveztek tüntetést, azonban szerettek volna az eseménnyel példát mutatni más középiskolák diákjainak is. A tüntetést nem akarták hosszúra nyújtani, mert inkább a rövidebb időtartamú, de gyakrabban ismétlődő megmozdulásokban hisznek. Ahogy az egyik szervező megjegyezte: ha más iskolák diákjai is követnék a példájukat, permanens forradalmat tudnának megvalósítani.

photo_camera Fotó: Bankó Gábor/444

A szervezői csapat legtöbb tagja végzős diák volt. Közülük van, aki külföldi egyetemen szeretne továbbtanulni, mert az elmúlt egy év történései után már nem bízik a hazai felsőoktatásban. Két szervező azonban tanárnak készül, és magyar egyetemen szeretne szeptembertől tanulni. Egyikük ráadásul vidéken helyezkedne majd el, mert mindenképpen olyan helyen szeretne tanítani, ahol segíthet a legkevésbé tájékozott diákoknak hozzáférni az információkhoz.

photo_camera Fotó: Bankó Gábor/444

A szervezők több résztvevőre számítottak, mint ahányan végül eljöttek. Ezt bizonyítja, hogy még egy aggregátort is szereztek a hangosításhoz. Azonban az elektronikát végül nem üzemelték be, hangosítás nélkül mondták el a beszédeiket, majd közös énekléssel zárták a tüntetést.

A Vörösmarty Mihály Gimnázium az oktatás jövőjéért folytatott tüntetések egyik fontos szereplője. Az iskola egyik tanárát táppénze alatt rúgták ki november végén, amely után kétnapos rendkívüli szünetet rendeltek el az iskolában, mert a tantestület 90%-a megtagadta a munkát. Pár nappal később a gimnázium egy másik tanára mondott fel. Az iskola diákjai pár nap múlva a Blaha Lujza téren ülősztrájkoltak.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.