Csák János óriási javulást lát az alapítványi kézbe adott egyetemeknél

KULTÚRA
január 22., 07:16
comments 31

A kulturális és innovációs miniszter szerint a távközlési szektor, az energiaipar és a bankszektor világszínvonalú szolgáltatásokat nyújt Magyarországon, köszönhetően az elmúlt években végbement változásoknak.

Csák János ezekhez hasonlította az alapítvány kézbe adott egyetemeket, ahol szintén „óriási javulás van”. Szerinte ennek köszönhető, hogy a publikációk, a hazai és külföldi hallgatók számában és különféle nemzetközi rangsorokon is előrelépés történt.

photo_camera Csák János Fotó: Németh Dániel/444

Az állami egyetemek többségét 2019 és 2021 közt adták vagyonkezelő alapítványok fenntartásába. Ezeket a kormány által létrehozott kuratóriumok, részben fideszes politikusok irányítják. Orbán Viktor korábban elismerte, hogy világnézeti alapon válogatták ki a kuratóriumok tagjait.

Az év elején azért is fagyasztották be az Erasmus- és Horizont-pénzeket az alapítványi egyetemeknél, mert az Európai Bizottság összeférhetetlennek látja, hogy magas beosztású politikusok ülnek a kuratóriumokban. Csák azt mondta, szerinte meg fognak egyezni Brüsszellel.

A napokban az uniós pénzekért felelős Navracsics Tibor miniszter arról beszélt: „sokasodnak az érvek” az ELTE, a BME, a Képzőművészeti Egyetem vagy a Zeneakadémia átalakulása mellett is. Ezek még állami fenntartásban működnek.

A magyar kultúra lényege, hogy elfogadjuk, nem az ember a végső ítélő

Csák a magyar kultúra napja alkalmából szerepelt a Kossuth rádióban, ahol az MTI összefoglalója szerint ilyeneket mondott:

  • A világban rengeteg a változás, „nekünk azt kell világosan látnunk, hogy mi az, amit meg akarunk őrizni és mi az, amiben alkalmazkodnunk kell a változásokhoz”.
  • Szükség van a kultúra innovációjára, amihez pedig innovációs kultúrára van szükség.
  • Neki az is a feladata, hogy fenntartsa az ideák versengését.
  • Brüsszelben nincs szó családról vagy nemzetről, helyette van egy olyan „kilúgozott felfogás, hogy (...) hagyjuk el a hagyományainkat”.
  • A magyar kultúrában az a lényeg, hogy elfogadjuk, „nem az ember a végső ítélő, van nálunk nagyobb erő”.

Beszélt még a gyermekvállalásról és arról is, hogy vasárnap délután öt órára közös Himnusz-szavalást hirdettek a Kárpát-medence és a világ magyarsága számára.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére a közelmúltban a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg felületeinken. Ebben közösségként együttes a felelősségünk, a mienk kiemelt. Amíg újragondoljuk a teendőinket, nem minden cikkünk alatt lehet kommentelni. Egyszersmind kérjük és köszönjük, ha nem csak szabályzatunk betűjének, de a szellemének betartása felett is segítetek őrködni.

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt