Olyan amerikai csipeket vásárolt Kína nukleáris fegyverekkel foglalkozó kutatóintézete, amelyek évtizedes tiltólistán vannak

külföld
2023 január 30., 15:10

Kína vezető nukleáris fegyverekkel foglalkozó kutatóintézete az elmúlt két és fél évben legalább tucatszor vásárolt kifinomult amerikai számítógépes csipeket, megkerülve az ilyen jellegű eladásokat korlátozó, évtizedes amerikai exportkorlátozásokat.

A Wall Street Journal oknyomozása megállapította, hogy az állami Kínai Műszaki Fizikai Akadémiának (CAEP) 2020 óta sikerült beszereznie az olyan amerikai vállalatok, mint az Intel és az Nvidia félvezetőit, annak ellenére, hogy 1997-ben ezek felkerültek az Egyesült Államok exportfeketelistájára. A WSJ mindezt közbeszerzési dokumentumok átfésülése után derítette ki.

Ez egy kínai csip, nem amerikai.
photo_camera Ez egy kínai csip, nem amerikai. Fotó: Wu ming/Imaginechina

Megtudták, hogy a csipeket kínai viszonteladóktól szerezték be. Néhányat számítógépes rendszerek alkatrészeként szereztek be, sokukat az intézet számítási áramlástanát vizsgáló laboratóriuma vásárolta, amely egy olyan széles tudományterület, amely magában foglalja a nukleáris robbanások modellezését is.

Mindezeket az Egyesült Államok által régóta bevezetett korlátozások ellenére tudták beszerezni. Ezeknek a korlátozásoknak épp az a célja, hogy megakadályozzák, hogy külföldi hatalmak amerikai termékeket használjanak atomfegyver-kutatásra.

A CAEP által közzétett kutatási tanulmányokat is átnézték. Megállapították, hogy az elmúlt évtizedben legalább 34-ben hivatkoztak amerikai félvezetők felhasználására a kutatásban. Ezek a legkülönbözőbb módokat jelentik, többek között adatok elemzésére és algoritmusok létrehozására használták. Nukleáris szakértők szerint legalább hét esetben az adott kutatás a nukleáris készletek fenntartásáról szólt. A CAEP nem válaszolt a kommentárra irányuló megkeresésekre.

(WSJ)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.