A Belügyminisztérium szerint méltatlan támadás az orvosok tiltakozása az egészségügy átalakítása ellen, rendkívüli sajtótájékoztatót hirdettek

Egészségügy
február 05., 08:13
comments 42

Vasárnap 14 órára rendkívüli sajtótájékoztatót hirdetett Takács Péter egészségügyi államtitkár és az Országos Mentőszolgálat főigazgatója, Csató Gábor, miután szombaton az orvosok úgy döntöttek: nyomásgyakorlásba kezdenek a kormány átalakításaival szemben. A meghívó címe

„Méltatlan támadás a kormány és a betegek ellen – reagálás a Magyar Orvosi Kamara rendkívüli országos küldöttgyűlésére”,a kormány szerint tehát ellenük és a betegek ellen irányul az orvosok tiltakozása, amellyel az orvosok jogait súlyosan korlátozó, a betegek helyzetét jelentősen rontó törvénycsomaggal szállnának szembe. A törvénymódosítást, amely alapjaiban írja át a kórházak működését, a parlament ugyancsak a szakmai javaslatok lesöprésével fogadta el.

photo_camera Orbán Viktor átadja kinevezését Takács Péternek, az Országos Kórházi Főigazgatóság új főigazgató-helyettesének 2020. december 21-én Fotó: miniszterelnok.hu

A Magyar Orvosi Kamara szerint a január elsején életbe lépett egészségügyi törvénycsomag példátlanul kiszolgáltatottá teszi a magyar orvostársadalmat. A gyűlésen megszavazták, hogy a háziorvosok ne írják alá az új ügyeleti szerződéseket, helyezzék letétbe feladatellátási szerződéseik felmondását, a kórházi orvosok pedig az önkéntes többletmunkájuk felmondásával tiltakozzanak.

A szervezet előzetes felmérése szerint az orvosok részéről jelentős és egységes hajlandóság mutatkozik arra, hogy nyomásgyakorló eszközöket vessenek be: decemberben 4500 orvos mondta, hogy hajlandó letétbe helyezni a felmondását, 6800-an pedig az önként vállalt túlmunka-szerződéseiket mondanák fel. A kamara egyébként már novemberben jelezte, hogy nem támogatják a tervezett törvénymódosítást.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.