Francia képviselők követelik, hogy Macron vonja vissza Putyin Becsületrendjét

háború
2023 február 10., 11:56
comments 6

Francia képviselők és aktivisták követelik, hogy Emannuel Macron vonja vissza a Becsületrend kitüntetést Vlagyimir Putyintól, miután a francia elnök a héten Volodimir Zelenszkijnek is átadta a kitüntetést – írja az AP amerikai hírügynökség.

Macron csütörtökön tűzte Zelenszkij mellkasára a Becsületrend Nagykeresztjét az Élysée-palotában. A francia elnöki hivatal szerint Macron ezzel Franciaország óriási elismerését fejezi ki Ukrajna „vitézségéért” az agresszorral szemben.

photo_camera Fotó: PRESS OFFICE OF UKRAINE/dpa Picture-Alliance via AFP

Vlagyimir Putyin 2006-ban kapta meg ugyanezt a kitüntetést Jacques Chirac akkori francia elnöktől.

Emmanuel Macron nem zárta ki, hogy visszavonják az orosz elnöknek adományozott kitüntetést. Azt mondta, a döntésnek „súlyos jelentősége van, és a megfelelő időpontban kell meghozni”.

Volt már arra példa, hogy visszavonták valakitől a Becsületrendet: a francia elnök korábban megfosztotta elismerésétől Harvey Weinstein egykori hollywoodi producert, miután szexuális bűncselekmények sorozatával vádolta meg több színésznő, és így járt Lance Armstrong kerékpárversenyző is, a Tour de France hétszeres bajnoka, miután kiderült, hogy tiltott teljesítményfokozókat használt.

Korábban Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszterre is nyomást gyakoroltak, hogy adja vissza a Vlagyimir Putyintól kapott Barátságért kitüntetését, de ő csak annyit mondott, nincs annak jelentősége. (via MTI)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.