Hungarista turisták a Gömbös Gyula Tudásközpontban

reggel 4
2023 február 13., 06:29

Jó reggelt! Ilyenkor, hétfőn reggel a legjobb hétvégi cikkeket szoktuk összeszedni a napindító hírlevél olvasóinak, meg persze az aktuális vezető anyagunkat, ezúttal összesen 4 + 4-et.

A buksza el van veszve

photo_camera Illusztráció: Kiss Bence/DALL·E

Tele van még aknákkal az EU-s pénzekhez vezető út. A politikailag érzékeny korrupcióellenes intézkedéseken túl is sok teendője van a kormánynak, ha minden brüsszeli eurót le akar hívni. Magyari Péter belenézett a fejlesztési programok dokumentációjába, és kiderült, hogy egy csomó tanulmány, elemzés, szabályozás és értékelési rendszer nincs még készen.

Vár és becsület

photo_camera Fotó: Bankó Gábor/444

Több száz rendőr választotta el az antifasisztákat és a szélsőjobboldaliakat a Becsület napján. Február 11. fontos dátum a hungarista mozgalmak életében, idén pedig a szokásosnál is nagyobb feszültségekre lehetett számítani. Bankó Gábor remek képeivel.

Mily dicső a hazáért halni

Tiltakozó plakátja Krakkóból, egy háborúellenes tüntetésről, 2022 szeptemberéből
photo_camera Tiltakozó plakátja Krakkóból, egy háborúellenes tüntetésről, 2022 szeptemberéből Fotó: ARTUR WIDAK/NurPhoto via AFP

Bár kezdetben akadtak tüntetések, az orosz társadalmon végül simán átment Putyin akarata, és százezrével vezényelhették a fiatal férfiakat a frontra. Gyina Hapajeva szociológus-történész szerint ezt segítette elő, hogy a Kreml hivatalos világképe az apokaliptikus halálkultusz lett.

Vuhledar visszavár

photo_camera Fotó: Screenshot

A 155. tengerészgyalogos dandár vuhledari rohamáról keringő videók láttán az orosz szélsőjobboldal már a parancsnokok hadbíróság elé állítását követeli. Egy teljes orosz dandár megsemmisülhetett.

Lev Tahor meglakol

A Lev Tahor tagjai megszöktetnek egy nőt arról a menhelyről, ahova a mexikói hatóságok vitték
photo_camera A Lev Tahor tagjai megszöktetnek egy nőt arról a menhelyről, ahova a mexikói hatóságok vitték Fotó: BENJAMIN ALFARO/AFP

Évtizedek óta folytat macska-egér játékot a világ bűnüldöző szerveivel egy szélsőséges, zsidó gyökerű szekta néhány száz tagja. Gyerekeket rabolnak, házasságra és szexre kényszerítenek kiskorúakat. Úgy tűnik, inkább öngyilkosok lennének a világi törvények betartása helyett.

Halász, vadász, Hodász

photo_camera Fotó: Youtube/TED

A fél hétvégémet ezzel a sztorival töltöttem, ami voltaképpen két sztori. Az egyik arról szól, hogy egy ismert ember bátran és szépen megírta a saját szembenézését azzal, hogy gyerekkorában molesztálták. A másik arról, hogy a katolikus egyház, pontosabban az esztergomi érsekség képtelen empatikusan és felelősségteljesen viszonyulni a saját zaklatási ügyeihez, ezzel előállítva magának egy kisebb kommunikációs katasztrófát.

Nem szokod meg, talán megszöksz

photo_camera Fotó: Németh Dániel/444

A rendvédelem sokszor nincs felkészülve arra, hogyan kommunikáljon a családon belüli erőszak vagy bármilyen más bűncselekmény áldozataival. Pedig ahol nincs transzparencia, ott valódi igazságszolgáltatás sincs. Solti Hanna fontos cikkében egy hétgyerekes anya esete mutatja meg, mennyire nehéz kitörni a bántalmazásból. (Jelentéses véletlen, hogy a Hodászt cselekvésre késztető perben, Pető Attila védelmében, illetve a családon belüli erőszakot elszenvedő Anna ügyében ugyanaz az ügyvéd, a helsinkis Ivány Borbála jár el.)

Gömbös Gyula Tudásközpont

Miért megyünk még el választani? (Tényleg, miért?) Donáth Anna Orbán Sztálingrádja. Rákay Philip összekapar a hordó aljáról még egy bravúrprodukciót, jön a magyar film Mohácsa. Öreg sportolók sportolnak öregen. Örökfiatal podkeszterek podkeszterelnek.

Napindító hírlevelünkre itt lehet feliratkozni. Legközelebb nem lesz ennyi szóvicc.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.