Jens Stoltenberg: Már látjuk az új orosz offenzíva kezdetét

háború
2023 február 13., 13:45
comments 8

Az észak-atlanti katonai szövetség a kimerülőfélben lévő lőszerkészletek növelését tervezi annak érdekében, hogy segíteni tudja Ukrajnát területének és az emberéletek védelmében – jelentette be a NATO főtitkára Brüsszelben, a tagországok védelmi minisztereinek kedden kezdődő, kétnapos tanácskozása előtt.

Jens Stoltenberg újságíróknak nyilatkozva közölte: mivel az ukrajnai háború hatalmas mennyiségű lőszert emészt fel, növelni kell a lőszerek gyártását az előállítási kapacitásba való befektetések fokozása által.

Mivel nincs jele annak, hogy Vlagyimir Putyin orosz elnök a békére készülne, folytatni kell Ukrajna támogatását többek között logisztikai segítségnyújtással, valamint muníció és üzemanyag biztosításával, hogy a megtámadott ország eredményeket tudjon elérni a harctéren. A szövetségnek pedig a védelem fokozására, a létfontosságú infrastruktúra védelmére kell összpontosítania – közölte a NATO-főtitkár, aki szerint „a valóság az, hogy már látjuk a kezdetét” egy új orosz offenzívának Ukrajnában.

Jens Stoltenberg, a NATO főtitkára Brüsszelben 2022. június 27-én.
photo_camera Jens Stoltenberg, a NATO főtitkára Brüsszelben 2022. június 27-én. Fotó: KENZO TRIBOUILLARD/AFP

Vlagyimir Putyin elnök „több ezer és ezer katonát küld”, „nagyon magas áldozatszámot” vállalva, „nagy veszteségeket” vállalva, de nyomást gyakorol az ukránokra – mondta Jens Stoltenberg.

A NATO főtitkára szerint Oroszország a minőségi hiányt mennyiséggel próbálja kompenzálni, és ez rávilágít arra, milyen sürgős a nyugatnak Ukrajnát további fegyverekkel ellátni. Minél gyorsabban lehet ellátni Kijevet fegyverekkel, lőszerekkel és pótalkatrészekkel, üzemanyaggal, annál több életet lehet megmenteni – mondta.

Minden eddiginél nagyobb ütemben esnek el az orosz katonák Ukrajnában, egy teljes orosz dandár megsemmisülhetett Vuhledarnál. Gyina Hapajeva szociológus-történész szerint a Kreml hivatalos világképe az apokaliptikus halálkultusz lett. (Guardian, MTI)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.