Cser Ágnes felszólította az orvosokat, hogy mondjanak le a béremelésükről

Egészségügy
2023 február 22., 06:26
comments 33

Mondjanak le az orvosok az idei 11 százalékos béremelésükről, hogy az ápolóknak és a gazdasági, műszaki és háttérszolgáltatást nyújtóknak is emelkedhessen a bére, üzent a Népszaván keresztül a Magyarországi Munkavállalók Szociális és Egészségügyi Ágazatban Dolgozók Demokratikus Szakszervezetének (MSZ-EDDSZ) elnöke, Cser Ágnes az egészségügy átalakítása miatt tiltakozó orvosoknak.

Az egészségügyi dolgozóknak idéntől 11 százalékkal emelkedik a fizetése, de a húsz százalék feletti infláció mellett a bérük az emeléssel együtt is kevesebbet ér. Január végén zárt körű megbeszélést tartottak, hogy megvitassák az egészségügyben történt változásokat és a bérkérdést, mert egy decemberben kiadott rendelet alapján sokan csak júliustól számíthatnak emelésre.

Ráadásul arra is két lépcsőben: a második részletet csak jövő év márciusában kapnák meg.A lap szerint a szakszervezet álláspontja egybecseng az Országos Mentőszolgálat főigazgatója, Csató Gábor véleményével: ő az Indexnek nyilatkozta hétfőn, hogy habár senkinek sem akar tippeket adni, az orvosi kamara részéről „az lett volna igazán korrekt", ha megszavazzák, hogy az idén januári orvosi béremelést inkább az egészségügyi szakdolgozók kapják.

Cser Ágnes, az MSZ EDDSZ elnöke és Ónodi-Szûcs Zoltán egészségügyért felelős államtitkár, miután aláírták az ágazat dolgozóinak kollektív szerződését, 2016. február 12-én.
photo_camera Cser Ágnes, az MSZ EDDSZ elnöke és Ónodi-Szûcs Zoltán akkori egészségügyért felelős államtitkár, miután aláírták az ágazat dolgozóinak kollektív szerződését, 2016. február 12-én. Fotó: Bruzák Noémi/MTI/MTVA

A Magyar Orvosi Kamara szerint a január elsején életbe lépett új egészségügyi törvénycsomag példátlanul kiszolgáltatottá teszi a teljes magyar orvostársadalmat, ezért korábban megszavazták, hogy a háziorvosok ne írják alá az új ügyeleti szerződéseket, helyezzék letétbe feladatellátási szerződéseik felmondását, a kórházi orvosok pedig az önkéntes többletmunkájuk felmondásával tiltakozzanak. A kamara egyébként már novemberben jelezte, hogy nem támogatják a tervezett törvénymódosítást, azóta pedig több ezer orvos mondta, hogy hajlandó lenne letétbe helyezni a felmondását.

Mostanra megelégelték, hogy a kormány alig figyel a javaslataikra, és hosszú távú építkezés helyett csak tüzet olt az egészségügyben, ezért tiltakozásul megakaszthatják az új ügyeleti rendszert: az államtitkár legfontosabb reformját, amin kinevezése óta dolgozik. A Belügyminisztérium szerint méltatlan támadás az orvosok tiltakozása az egészségügy átalakítása ellen.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.