Feldolgozatlan trauma a romák elleni gyilkosságsorozat

podcast
2023 február 22., 16:27

14 éve történt a magyar történelemben példa nélküli támadássorozat, amikor szélsőségesek egy csoportja hat embert, köztük egy kisgyereket gyilkolt meg, pusztán mert cigány származásúak voltak. A romagyilkosságokként elhíresült merényletekről, az azt követő nyomozásról és ítéletről azóta több könyv, film és színdarab is készült, a téma mégis feldolgozatlan, amivel ha lehet, inkább nem szeretnek foglalkozni az emberek, a magyar társadalom igyekszik elnyomni magában ezt a traumát. Pedig a feldolgozás elengedhetetlen lenne ahhoz, hogy megértsük, hogyan fordulhatott elő egy ilyen rasszista terrortámadás-sorozat, és hogy biztosak lehessünk benne, soha többé nem fordulhat ilyen elő újra.

Fuchs Máté dokumentumfilmje, a Feldolgozatlanul, amely már elérhető a 444.hu Youtube-csatornáján, ehhez a folyamathoz szeretne hozzájárulni. A Newsroom új adásában a rendezővel arról beszélgetünk, milyen társadalmi és politikai környezetben történtek a rasszista támadások, miért volt sok szempontból vérlázító és hibás a nyomozás és a tárgyalás, hogyan dolgozták föl a gyilkosságsorozatot újságírók, filmrendezők és színi társulatok az elmúlt 14 évben, és miért marad mégis még mindig feldolgozatlan ez a társadalmi trauma.

Kiemelt videóink

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.