Orbán gazdasági évnyitója után tartanak kormányinfót

  • Miközben Orbán Viktor a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara évnyitó konferenciáján beszél a gazdasági kihívásokról, Gulyás Gergely kormányinfót tart csütörtök délben
  • Várható téma: a kormányfő a héten már arról posztolt, hogy a kormány dolgozik, az infláció csökken. Valóban mérséklődött kissé az infláció, de továbbra is kiemelkedő európai szinten.
  • Matolcsy György jegybankelnök szerdai éles kormánykritikája is minden bizonnyal szóba kerül, ahogy a Magyar Orvosi Kamara elleni bosszú is.
  • A kormányinfón Szurovecz Illés teszi fel a 444 kérdéseit.

Ennyi volt a kormányinfó.

március 09., 13:03

Hogyan lehet elérni, hogy mégse határozatlan idejű legyen az egyetemi kuratóriumokban ülők mandátuma?

A Bizottság kérésére a kormány 6 évben maximalizálná a megbízatást. Gulyás ebben nem lát problémát, törvénymódosítással megoldható. Arra a kérdésre, hogy az összeférhetetlenség csak az egyetemi alapítványoknál jelent-e problémát, Gulyás azt mondta, hogy nem hiszi, hogy Brüsszelben már csak a jog számítana. Nem érti, hogy olyan szervezetek, amik nem kapnak EU-s pénzt a kohéziós alapból, hogyan kerülhetnek szóba ezeken a tárgyalásokon. "Zsarolni mindig lehet, csak felejtsük el, hogy a joguralomnak bármilyen értéke van az Európai Bizottságban" - mondta Gulyás.

március 09., 13:01

Orbán majd akkor utazik Kijevbe, ha annak van kézzelfogható eredménye

Gulyás szerint annak nem lenne értelme, ha csak egy demonstratív utazás lenne. A miniszter azt mondta, vannak olyan ügyek, amik joggal tették feszültté a két ország közötti kapcsolatokat. Ha ezek közül lehetne valamit megoldani, akkor lenne értelme az útnak. Végül kitért arra, hogy ősszel úgy indul majd a tanév Ukrajnában, hogy jelentősen visszavágják a kisebbségek anyanyelvhasználatát. Éppen a minden európai elvvel szembe menő nyelvtörvény miatt blokkoljuk 4-5 éve Ukrajna EU-s és NATO-csatlakozását.

március 09., 12:59

Mikor szavaznak a finn-svéd NATO-csatlakozásról?

Kérdi a Euronews. Márciusban – érkezik a válasz.

március 09., 12:48

Miért kormánygéppel utazott Orbán magánprogramra?

Arról kérdezett a kollégám, hogy miért szállította Olaszországba a kormánygép Orbánt, aki vélhetően a Firenzében tanuló lányát látogatta meg, és kalandozott egyet Olaszországban. Gulyás szerint Orbán Egyiptomban volt hivatalos látogatáson, visszafelé kitette a kormánygép Pisában, onnan már magánúton volt.

március 09., 12:48

Átalakítják-e a bírósági végrehajtói rendszert?

Nem tárgyaltak erről – válaszolja Gulyás a Telex kérdésére. Így is jobb a rendszer, mint korábban volt.

március 09., 12:46

Kinek lesz jobb attól, hogy megszüntetik a kötelező tagságot a Magyar Orvosi Kamarában?

- kérdezte Szurovecz Illés kollégám. Gulyás szerint azoknak az orvosoknak, akiket etikai eljárás megindításával fenyegetett a MOK. Hogy mivel lehet alátámasztani a fenyegetést, a miniszter egyetlen levélre hivatkozott. Amikor Illés közbevetette, hogy az nem háziorvosoknak szólt, hanem kórházban dolgozó orvosoknak, és meg tudná-e mondani Gulyás, hogy hol érzett olyan fenyegetést, ami indokolta a MOK azonnali kiüresítését célzó törvényjavaslatot, Gulyás előbb azt mondta, hogy vitatni lehet, hogy valóban kiüresítésről van-e szó, és a fenyegetésnél pedig el kell olvasni a levelet. Gulyás azt mondta, hogy elfogadhatatlan az ellátásbiztonságot veszélyeztetni. Amikor a kollégám jelezte, hogy sokan így sem akarnak részt venni az új ügyeleti rendszerben, Gulyás azt válaszolta, hogy számoltak azzal, hogy nem fog mindenki részt venni az új rendszerben, de legalább a kamara önkényétől nem kell félni. Podcastunk a témában, cikkünk a MOK körüli viharról és interjú Svéd Tamással, a kamara titkárával.

március 09., 12:45

Leváltják-e idő előtt Matolcsy Györgyöt?

Fel sem merült.

március 09., 12:44

Infláció belső okairól is kérdeztek

Vannak belső okok is az infláció növekedésében? Ez az Mfor kérdése. Az ársapkák esetében van egy ilyen vita, de azért alapvetően külső okok vannak, mondja Gulyás

március 09., 12:41

Mi a helyzet a szélerőművekkel?

Igaz-e, hogy az uniós forrásokat ehhez is kötötték? Igen, igaz, válaszolja Gulyás a Mandinernek. Nyolc kilométeren belül is lehet a települések közelébe telepíteni majd szélturbinákat a jövőben.

március 09., 12:39

Miért költöztetnék Jeruzsálembe a külképviseletet?

Kereskedelmi kirendeltség van ott, egyéb döntés még nincs.

március 09., 12:33

Végre kérdeztek a baloldalról is

Megszegték a kampány-törvényeket az ellenzék pártjai. Azért mert külföldi forrásokat használtak fel. Módosítás szükséges: azok az egyesületek, amelyek külföldről kapnak forrásokat, ne állíthassanak jelölteket. Mindezt a Mediaworks kérdésére hangzott el.

március 09., 12:31

A Mediaworks megkérdezte azt a kérdést, amit már egy órája megválaszolt Gulyás

Hogy meg kell-e várni a gyermekvédelmi törvény szigorításával az Európai Bíróság döntését. Nem árulom itt el, élő közvetítésünkben visszapörgetve ott a válasz.

március 09., 12:29

Mintha azt kérdezte volna a Magyar Hírlap, hogyan lehet megakadályozni, hogy Amerika puccsot kövessen el Magyarországon

Gulyás megnyugtatott mindenkit, hogy stabil a magyar kormány helyzete.

március 09., 12:28

Hiány van egy epilepszia-gyógyszerből

A Sabril nevű epilepszia kezelésére használt gyógyszer hatóanyag-gyártási problémák miatt nem elérhető. Gulyás elmondta, hogy a tartalékot a West-szindrómában szenvedő gyerekeknek tartják fenn. 60-70 érintett van az országban, számukra alternatív készítmények után kell nézni.