Közvetett részesedést szerzett az állam a Yettelben

gazdaság
2023 március 20., 16:58

A magyar állam közvetett részesedést szerzett a Yettel Magyarországban, közölte hétfő délután a Gazdaságfejlesztési Minisztérium. Az állam képviseletében eljáró Corvinus Nemzetközi Befektetési Zrt. és a 4iG Nyrt. leányvállalataként működő Antenna Hungária Zrt. részvénycsere ügyletet kötött. A tranzakció eredményeképpen a Corvinus Zrt. közvetett kisebbségi tulajdonrészt szerez a Yettel Magyarországban.

Az állami tulajdonban lévő Antenna Hungária még 2019-ben vásárolta meg a Telenor Magyarország 25 százalékát. 2021 augusztusában pedig a Mészáros Lőrinc vonzáskörzetéből kinőtt és állami hátszéllel felfuttatott 4iG a 71,6 százalékos tulajdont szerzett az Antenna Hungáriában, amit Orbán Viktor közérdekből nemzetstratégiai jelentőségnek minősített.

A 4iG közleménye szerint a Yettelben meglévő 25 százalékos tulajdonrészét a Corvinus Zrt. által birtokolt Vodafone-részvények 19,5 százalékára cserélték.

A tranzakcióval a 4iG-hez tartozó Antenna Hungária 70,5 százalékra növeli részesedését a Vodafone Magyarországban, és megszűnik befolyása a magyarországi Yettel-CETIN leányvállalatokban.

Az üzlettel megszerezték a Vodafone alaptőkéjének 19,5 százalékát kiadó 35 476 749 darab, egyenként 500 forint névértékű, "A" sorozatú törzsrészvényt.

A kormány tavaly augusztusban jelentette be, hogy a 4iG-vel karöltve megveszi a Vodafone-t. A magyar állam a Corvinus Nemzetközi Befektetési Zrt. nevű cégén keresztül vásárolta meg január elején a telefontársaság 49 százalékát, 323,4 milliárd forintért. A többséget biztosító 51 százalékot pedig a 4iG tulajdonában lévő Antenna Hungária vette meg. Ehhez a kormány 425 millió eurós, azaz közel 170 milliárd forintos hitelkeretet hagyott jóvá a Magyar Fejlesztési Bankon keresztül az Antenna Hungáriának.

A yetteles részvénycserével most az állam részesedése a Vodafone-ban 29,5 százalékra csökkent. Az ügylet tovább gyarapítja a Magyar Állam vagyonát és szerepvállalását a stratégiai jelentőséggel bíró telekommunikációs ágazatban, valamint a részvénycserének köszönhetően a hazai telekommunikációs ágazat piacvezető szereplői közül kettőben is kisebbségi részesedésre tesz szert” - írta a minisztérium. Arra számítanak, hogy a tranzakcióval erőteljesebben és hatékonyabban lesznek képesek tulajdonosi oldalról hozzájárulni az ágazat fejlődéséhez. Hozzátették, hogy a tranzakció közvetlenül nem érinti sem a Vodafone Magyarország, sem a Yettel Magyarország ügyfeleit.

A most bejelentett tulajdonosi változásoknak megfelelően a Vodafone Magyarország igazgatósága hét főre bővül, amelybe a tulajdonosi arányoknak megfelelően a 4iG csoport öt főt delegálhat.