A zavargások miatt el kellett halasztani III. Károly franciaországi látogatását

külföld
2023 március 24., 11:48

A nyugdíjreformot követő erőszakos tüntetések miatt elhalasztották III. Károly látogatását Franciaországba: Párizsban reptéri terminált blokkoltak a munkavállalók, és közel ezer helyen lángolt Bordeaux is, ahová jövő kedden érkezett volna a brit király.

A nemzetgyűlés nem szavazta meg a kormány megbuktatását célzó két bizalmatlansági indítványt, amelyet a nyugdíjreform elfogadását követően terjesztett be az ellenzék, ezért több mint egy hete tüntetnek Franciaország-szerte. A rendkívüli tiltakozások ellenére múlt csütörtökön szavazás nélkül ment át a francia parlamenten a javaslat, amely 62 éves korról 64-re emeli a nyugdíjkorhatárt, a korábbi 42 helyett pedig 43 év szolgálati idő után jár az öregségi nyugdíj.

Macron mindent feltett a nyugdíjkorhatár kitolására: januárban először a francia szakszervezetek kezdtek tömeges sztrájkba, hogy tiltakozzanak a reform ellen, majd országszerte több tízezres tüntetéseket tartottak, több mint egymillióan vonulhattak utcára. Közvélemény-kutatások szerint akkor az emberek 68 százaléka ellenezte az új törvényt, de a sztrájkolókkal tartott a parlament bal- és szélsőjobboldali ellenzéke is.

(via BBC)