„Ma jó civilnek lenni Magyarországon"

POLITIKA
2023 március 27., 14:54

„ Sok helyről kóstolgatnak minket, hogy milyen a civil élet Magyarországon, és különböző politikai termékek vannak eköré legyártva. Mi azt tudjuk mondani, hogy a bázison dolgozunk, és a bázison a civil élet működik” – mondta Szalay-Bobrovniczky Vince államtitkár a székesfehérvári Hiemer-ház vakítóan fehér báltermében, ahol a Miniszterelnökség Civil és Társadalmi Kapcsolatokért Felelős Helyettes Államtitkársága szervezett előadást a Kodolányi János Egyetem hallgatóinak. Az előadás lényegében a jövő félévben felvehető magyar civil szervezetekkel foglalkozó egyetemi tantárgy beharangozója volt. A show-t egyértelműen Turi László életmentő tacskója, Smile vitte. Arról, hogy Szalay-Bobrovniczky címben idézett állítását mennyire árnyalja a kormány kommunikációja, a cikk végén lesz szó.

Szalay-Bobrovniczky Vince tacsival.
photo_camera (b-j) Szalay-Bobrovniczky Vince boldog. Smile a tacskó nyüszít. Kecskés Péter is boldog. Fotó: Bódog Bálint

Az eseményt Dr. Kovács László, a Kodolányi János Egyetem oktatási rektorhelyettese nyitotta meg. A Kodolányi fenntartója 2020 óta a Docler Holding, amely Gattyán György, a Megoldás Mozgalom elnökének, és a Livejasmine erotikus streamoldal tulajdonosának cége. A párt belsős ügyeiről beépülő riporterünk írt tavaly februárban. Kovács után Székesfehérvár polgármestere, Cser-Palkovics András köszöntötte az egyetemistákat.

Szalay-Bobrovniczky elmondta, hogy bár a nagy civil hagyományokkal rendelkező Svédországhoz képest nem raknak annyi pénzt a szervezetekbe, de már közelítenek a nyugati civil szféra színvonalához. Az idei év a válság miatt nehezebb volt, de szerinte jól haladtak az utóbbi években, és a helyzet a jövőben még jobb lesz. Elmondta, azoknak a civil szervezeteknek van értelmük, amelyek nem öncélúan, hanem egy szélesebb társadalmi igényre építve igyekeznek tenni a közösségért.

Az államtitkár úgy látja, a magántőke bevonása az, ahol jelenleg nem állnak túl jól: "a nagy, és a nem annyira nagy magyar vállalatok is abban érdekeltek, hogy (semmi kritika ebben nincsen egyébként) nem túl nagy erőforrásból, minél nagyobb hírnév hulljon vissza a vállalatra. Így aztán a magyar cégek leginkább a sportszervezetek támogatásban" látják a legjobb lehetőséget.

photo_camera Az Életjel Mentőcsoport tagjai Fotó: Facebook/ Életjel Mentőcsoport

Következőnek Turi Lászó, az Életjel Mentőcsoport elnök-parancsnoka tartott kiselőadást szervezetéről. Megtudhattuk, hogy a legrégebbi magyar civil mentőcsoport számos külföldi katasztrófa után segített a mentésben, így Albániában, Dél-Amerikában, illetve a török földrengések során is ott voltak. Smile-ról, a - nemsokára nyugdíjazott - mentőtacskóról pedig kiderült, egyike a világ három tacskójának, akik mentéseken segítenek.

Azt, hogy a kormány részéről mennyire hangzik hitelesen a civil szervezetek méltatása, és a feléjük irányuló nyitottság, némileg árnyalja, hogy a 2017-es Stop Soros kampány óta gyakoriak a kormányzati támadások a civil szféra irányába. Maga a törvénycsomag a külföldről támogatott civil szervezetek átláthatóságát célozta, de a kampány lényegében a szociális és emberi jogi szervezetek démonizálásáról szólt. A törvénytervezetet a Európai Bíróság jogsértőnek nevezte, a kormány pedig némi hadakozás után 2021-ben visszavonta, hogy aztán nem sokkal később benyújtsa hasonlóan civilellenes szemléletű, ám némileg puhább törvénytervezetét.

A tervezet a közélet befolyásolására alkalmas tevékenységet végző civil szervezetek átláthatóságát célozta meg. Hogy ez mennyiben valósult meg ténylegesen, és mekkora fejfájást okozott, mennyi felesleges adminisztrációs terhet jelentett, mind a kormányzati, mind a civil szervezetek részére, arról korábban írtunk. Ahogy arról is, hogy az egyébként kormánypárti, a közélet befolyásolására milliárdokat költő, más társasági formájú szervezetek átláthatósága mintha annyira nem lenne prioritás.