Több mint 20 év után tartott ismét gyűlést az újságírók szakszervezete Észak-Koreában

külföld
2023 április 05., 04:47

22 év után először ült össze az újságírók szakszervezete Észak-Koreában a héten, a gyűlésen felszólították a tagokat, legyenek a kormányzó Koreai Munkapárt elkötelezett szóvivői, írja a KCNA észak-koreai hírügynökség szerdai bejelentése alapján az MTI.

Ri Csunhi Phenjanban 2016. szeptember 9-én.
photo_camera Ri Csunhi Phenjanban 2016. szeptember 9-én. Fotó: KCTV/AFP

A szakszervezet legutóbb 2001 novemberében ült össze, jóval Kim Dzsongun észak-koreai vezető 2011-es hatalomra kerülése előtt. Megfigyelők szerint a gyűlésen a propaganda fokozása volt a fő téma. A szakszervezet központi bizottságának vezetője felszólította a tagokat, hogy „abszolút igazságokként” gondoljanak a párt által megfogalmazott irányelvekre és álláspontokra, és legyenek ezen elvek elkötelezett szószólói.

A tanácskozáson részt vett az ország legismertebb, több mint öt évtizede a képernyőn lévő tévébemondónője, Ri Csunhi is, akinek Kim Dzsongun luxusingatlant ajándékozott.

Az országban az élelmiszerválság egyre súlyosabb méreteket ölt, becslések szerint legalább 1 millió tonna gabona hiányzik, ez az ország éves szükségletének közel 20 százaléka. Február végén szokatlan tanácskozásokat tartottak az élelmezési helyzetről.