Egy turista meghalt, hét megsérült egy autós merényletben Tel-Aviv központjában

külföld
2023 április 08., 06:06

Péntek este egy autó hajtott végig a tel-avivi tengerparti sétányon, és több járókelőt elgázolt. Miután a támadó leállította a kocsit, egy izraeli rendőr lelőtte - a hatósági magyarázat szerint azért, mert egy fegyvernek látszó tárgyért nyúlt.

Az olasz külügyminiszter megerősítette, hogy a támadás halálos áldozata olasz állampolgár volt, de a többi sérült is külföldi lehet, akik a turisták által is kedvelt promenádon sétáltak. Négyen könnyebb, hárman komolyabb sérüléseket szenvedtek. Giorgia Meloni olasz miniszterelnök gyáva támadásnak minősítette a történteket, és együttérzését fejezte ki az áldozat családjának - írja a BBC.

Izraeli rendőrök a helyszínen vizsgálják a támadó holttestét
photo_camera Izraeli rendőrök a helyszínen vizsgálják a támadó holttestét Fotó: AHMAD GHARABLI/AFP

Tegnap egy 16 éves lány és 20 éves nővére halt meg, amikor rálőttek a kocsijukra Ciszjordánia északi részén. A területet ellenőrző Hamász üdvözölte a lövöldözést, de nem vállalta érte a felelősséget. Az izraeli rendőrség pedig felszólította az engedéllyel rendelkező állampolgárokat, hogy tartsák maguknál a fegyverüket.

A térségben nagyon komoly feszültség alakult ki a szerda hajnali órák óta. Kedden 12 palesztin sérült meg, és százakat őrizetbe vettek, amikor izraeli rendőrök rajtuk ütöttek kelet-jeruzsálemi Al-Aksza mecsetnél. A felvételek, melyeken a rendőrök gumibottal és puskatussal palesztinokat vernek a Ramadán idején a muszlimok egyik legszentebb helyén, az iszlám világban hatalmas felháborodást váltott ki.

Robbanások Gázában pénteken - az elmúlt két napban izraeli és palesztin területeket is rakétatámadások értek
photo_camera Robbanások Gázában pénteken - az elmúlt két napban izraeli és palesztin területeket is rakétatámadások értek Fotó: YOUSEF MASOUD/AFP

Izraelt december óta az ország történelmének legjobboldalibb kormánya vezeti, melynek a palesztinokkal szembeni kemény fellépés volt az egyik legfontosabb ígérete. 2023 eddigi hónapjai a 2000-es évek intifádája óta a legvéresebbek voltak, 90 palesztin (a felük civil) és 16 izraeli (15 civil) halt meg, miközben a belpolitikai feszültség is óriási.