Az amerikai kormány várja az ötleteket, hogyan lehetne szabályozni a mesterséges intelligenciát

TECH
2023 április 11., 19:31

Miközben nemrég többen nyílt levélben követelik a mesterséges intelligenciával kapcsolatos kutatások felfüggesztését, az amerikai kormány egyelőre kedden csak annyit jelentett be, hogy javaslatokat vár arra vonatkozóan, hogyan lehetne elszámoltathatóvá tenni a mesterséges intelligenciára épülő rendszereket.

link Forrás

A ChatGPT nevű nyelvi modell lassan az amerikai törvényhozók figyelmét is kezdi felkelteni, mivel rövid idő alatt több mint 100 millió aktív felhasználója van. A Nemzeti Távközlési és Információs Hivatal, a Kereskedelmi Minisztérium egyik ügynöksége először szabályozási ötleteket vár, mielőtt kidolgozná a javaslatát a Fehér Háznak. Az ügynökség tudni szeretné, hogy vannak-e olyan intézkedések, amik biztosítanák, hogy a mesterséges intelligencia rendszerek jogszerűek, hatékonyak, etikusak, biztonságosak és egyébként megbízhatóak legyenek.

„A felelős AI-rendszerek hatalmas előnyökkel járhatnak, de csak akkor, ha foglalkozunk a lehetséges következményeikkel és károkkal. Ahhoz, hogy ezek a rendszerek teljes mértékben kiaknázhassák a bennük rejlő lehetőségeket, a vállalatoknak és a fogyasztóknak meg kell tudniuk bízni bennük” - mondta Alan Davidson, az ügynökség adminisztrátora.

link Forrás

A Washington Post a hétvégén arról írt, hogy az amerikai törvényhozók delegációja már meg is kezdte az egyeztetést a Szilícium-völgyben, és a ChatGPT fejlesztésébe fektető Microsoft is évek óta lobbizik Washingtonban. Ezeken a találkozókon volt olyan technológiai vezető, aki arra figyelmeztette a törvényhozókat, hogy a meglévő trösztellenes szabályok akadályozhatják az Egyesült Államokat abban, hogy felvegye a versenyt Kínával, ahol kevesebb korlátozás van a tömeges adathalmazok megszerzésére. Inkább azt szorgalmazták, hogy a Pentagon fektessen több pénzt a mesterséges intelligenciával kapcsolatos kutatásokba.

Közben adatvédelmi aggályok miatt Olaszországban már be is tiltották a ChatGPT-t, és a német adatvédelmi biztos sem tartja kizártnak, hogy ott is hasonlóan döntenek. És a kanadai adatvédelmi biztos is vizsgálatot indított a chatbot miatt. (Reuters/Washington Post)