Betiltották a ChatGPT-t Olaszországban

TECH
2023 március 31., 11:52

Pénteken azonnali hatállyal betiltották az OpenAI mesterséges intelligencia chatbotjához, a ChatGPT-hez való hozzáférést Olaszországban, mert az állítólag adatvédelmi irányelveket sért, és nem megfelelőek az életkori szűrői sem. Közben világszerte egyre növekszik a bizalmatlanság a mesterséges intelligenciával kísérletező alkalmazások és a közösségimédia-appok adatgazdálkodásával szemben.

A Corriere belső forrásai megerősítik, hogy akár már holnaptól elérhetetlen lehet a platform az olasz felhasználóknak. Az elmúlt napokban több mint ezer tudós, kutató és techvezér kérte nyílt levélben a ChatGPT-t is fejlesztő Open AI-t és más mesterséges intelligenciával kísérletező cégeket, hogy függesszék fel a tevékenységüket addig, amíg nem születnek közös biztonsági protokollok független szakértők bevonásával.

Az adatvédelmi szabályozó hatóság közleményében azt írta, adatvédelmi vizsgálatot is indított az emberi beszélgetéseket szimuláló szoftverrel szemben, többek közt az életkori szűrők miatt - ha a program megbukik, a cég akár a teljes éves forgalmának négy százalékáig terjedő pénzbírságot is kaphat.

(via Euronews, Corriere)