A német külügyminiszter „több mint sokkolónak" nevezte, amit Kínában tapasztalt

külföld
2023 április 20., 13:01

A német külügyminiszter Kínában járt, és útjának egyes részeit „több mint sokkolónak" nevezte: Annalena Baerbock szerdán a parlamentben összegezte múlt heti pekingi látogatását, és bár konkrétumokat ezúttal nem részletezett, oldalán kínai kollégájával azt mondta, bármilyen lépés elfogadhatatlan Európa számára, ami arra irányul, hogy Kína ellenőrzése alá vonja Tajvant.

A kínai kormány arra kérte Németországot, hogy támogassa Tajvan „újraegyesítését", amelyet állítása szerint „kínai tartományként" demokratikusan kormányoz - pedig valójában nem állt el attól, hogy erőszakkal vonja ellenőrzése alá a szigetet. Baerbock szerint aggasztó, hogy Kína egyre inkább a nyugat rendszerszintű riválisává válik, nem pedig kereskedelmi partnerévé és versenytársává, és az ország semmibe veszi a nemzetközi szabályokat, hogy saját akaratát érvényesítse.

Josep Borrell, az unió külügyi főképviselője a találkozó után kiadott közleményében horrorisztikus forgatókönyvnek nevezte a katonai eszkaláció lehetőségét a Tajvani-szorosban, ahol nap mint nap a teljes világkereskedelem felét bonyolítják.

(via Reuters)