A MÁV előre figyelmeztet, hogy a pályák állapota miatt több vonalon késések és kiesések jöhetnek

közlekedés
2023 április 21., 13:35

A 2023/24-es menetrendi évre számos vonalon romlani fognak a pályaállapotok, ezért késések és menetrendi változások várhatók, írja az iho.hu a MÁV-Start által készített grafikonra hivatkozva. A visszaesés főleg a mellékvonalakat, de több fontos fővonalat is érinthet.

photo_camera Fotó: Vitézy Dávid/ Facebook

A legnagyobb menetidő-növekedéssel a szegedi, 140-es vonalon számolnak: Budapest és Szeged között az utazási idő 13 perccel hosszabbodik. Vitézy Dávid saját bevallása szerint ilyet még talán sose látott: „a vasúttársaság nyilvános segélykiáltást fogalmaz meg, a laikus közönség számára is szépen kimunkált, könnyen érthető infografikákon elmagyarázva, hogy évtizedes távlatban nem látott pályaállapot-romlással terveznek a vasúti fővonalakon a következő menetrendi évre”.

A volt közlekedési államtitkár szerint a lassulással a teljes kelet-magyarországi ütemes menetrend összeomlana, a csatlakozási rendszereivel együtt. Vitézy szerint ha tényleg beválik a MÁV jóslata, „az utasszám visszaesése és az utazási idő növekedése lényegesen nagyobb lesz annál, mint amit önmagában egy 5-13 perc késés okozna”.

Az iho.hu szerint a MÁV vezetése a Covid-19 járvány, a tavaly megemelkedett energiaárak, és az idén bejelentett új bérletek okozta jelentős bevételkiesések miatt áll rosszul. Az új bevételekre a vállalat a pálya- és a járműfenntartástól vonta és fogja elvonni a pénzt.