Óriásplakátok emlékeztetik a budapestieket, hogyan beszél Ferenc pápa a melegekről és az ukránokról

egyház
2023 április 24., 09:05

„Budapest több pontján óriásplakátokon és citylight felületeken segítjük a közlekedőket, az utca emberét elgondolkodni a pápa szavain” - írja a Szemlélek, de a pápalátogatást felvezető egyhetes kampányuk fő felülete az internet, ahol a közösségi média mellett több hírportálon is olvashatók lesznek a pápai üzenetek, valamint televíziós és rádiós megjelenések is kísérik a kezdeményezést.

A keresztény portál öt témakört emel ki, és öt Ferenc pápától származó idézettel próbál párbeszédet kezdeményezni, „hidat építeni a különböző társadalmi csoportok” között. A témák

  • a háborús agresszió,
  • a populizmus,
  • a homoszexualitás,
  • a médiamanipuláció
  • és az egyház valódi küldetése.

Ezeket a hét folyamán részletesen kifejtik, az első írásuk arról szól, milyen egyházról álmodik a pápa. De a nagyközönséget nyilván jobban foglalkoztatják azok a problémák, amelyekről a pápa és a magyar kormány radikálisan mást gondol, még ha ezt mostanában nem is hangsúlyozzák a pápalátogatásra készülő fideszesek.

Az egyik legfontosabb ilyen ellentét ebben a plakátra nyomott idézetben érhető tetten:

„A nemzeti populizmus egyik fantazmagóriája a keresztény többségű országokban, hogy megvédi a »keresztény civilizációt« a vélt ellenségektől”

Az idézet amúgy egy félmondat, a másik felére is könnyen ráismerünk a kormányzati kommunikációból: „...a vélt ellenségektől, legyen az az iszlám, a zsidók, az Európai Unió vagy az ENSZ.” Mielőtt valaki belekezdene, hogy ez biztos egy kiragadott mondat, érdemes elolvasni Ferenc pápa könyvét, vagy legalább is a 444 részletes ismertetőjét róla.

Ami a melegeket illeti, Ferenc pápa kijelentései rendre vitát kavarnak. A Szemlélek által választott idézet a püspökök felelősségét emeli ki, akiktől a pápa elvárja, hogy - mint minden emberrel - a melegekkel szemben is legyenek méltányosak és szeretetteljesek.

A pápalátogatás slágertémája alighanem a háború és a béke lesz, amiről a magyar miniszterelnök szerint ugyanúgy gondolkodnak az egyházfővel, de valójában a Vatikán egészen másfajta békét akar Ukrajnában, mint Orbán Viktor. A plakáton a pápa ukrán népnek írt, novemberi levelét idézik:

„A ti fájdalmatok az én fájdalmam. Jézus keresztjén ma benneteket látlak, akik az agresszió okozta rémülettől szenvedtek.”