Az osztrák külügyminiszter szerint a schengeni övezet már nem működik

külföld
2023 április 25., 19:07

Az ellenőrzés nélküli határforgalom visszaállítását kérte a Schengenben Tanja Fajon szlovén külügyminiszter Gordan Grlic Radman horvát és Alexander Schallenberg osztrák külügyminiszterekkel közös sajtótájékoztatóján kedden. Fajon a közelgő nyári hónapokra hivatkozott, amikor a Horvátországba látogató turisták számával együtt megnő az illegális határátlépések száma is a nyugat-balkáni útvonalon.

Szlovénia nehezményezi, hogy Ausztria két éve felfüggesztette a szabad utazási szabályokat a magyar és a szlovén határon, a rendeletet pedig áprilisban újabb fél évvel meghosszabbították. Ausztria a benyújtott menedékkérelmek számának emelkedésére hivatkozva terjesztette ki a határellenőrzést, miután a közös határaikon Németország ugyanezt tette.

A jelenleg szúrópróbaszerű ellenőrzésekkel operáló Schengen újraszervezésén sok éve zajlik a vita az európai politikusok között: Macron francia elnök pár éve egyenesen Magyarország és a többi V4 kizárását kérte, mert szerinte az országok nem vesznek részt a közös teherviselésben. Schallenberg szerint az illegális bevándorlás elleni intézkedések miatt a schengeni övezet mára gyakorlatilag „nem létezik", a migráció pedig „biztonsági kérdés", aminek kezelésében mindössze két-három ország érintett, „míg a többi csak figyel”.

Horvátország idén január elsején lett az övezet tagja, Bulgária és Románia csatlakozásáról nem teljes az egyetértés.

(via MTI)

Címlapkép: Pintér Sándor belügyminiszter szemlét tart Hegyeshalomnál (JOE KLAMAR / AFP)