Nem létező emberekkel és jelenetekkel népszerűsítette az emberi jogi jelentéseit a nemzetközi Amnesty

TECH
2023 május 03., 13:39

Mesterséges intelligencia által generált képekkel reklámozta a jogsértésekről készült jelentéseit az Amnesty International közösségimédia-oldala: hamis fotókkal illusztrálták például a - mellesleg elég jól dokumentált - 2021-es kolumbiai tüntetéseket, amelyet a rendőrség brutális eszközökkel fojtott el.

A nem létező embereket és jeleneteket ábrázoló képeket azóta leszedték a nemzetközi jogvédő szervezet oldalairól - többek között azért, mert a fotón szereplő kolumbiai zászló hibás, a rendőrök egyenruhája pedig elavult. Az Amnesty a tüntetők védelmére hivatkozik.

photo_camera Fotó: Amnesty International / AI

A szervezet több száz esetet dokumentált, amikor a kolumbiai rendőrség emberi jogi visszaéléseket, erőszakot, kínzást és szexuális zaklatást követett el a két évvel ezelőtti országos tüntetéseken, amelyekben közel negyven civil halt meg. Fotóriporterek és médiakutatók szerint viszont az AI-által generált képek alááshatják a jogvédők és a fotóriporterek hitelét: „Erősen polarizált korszakot élünk, tele álhírekkel, ami miatt az emberek eleve megkérdőjelezik a média hitelességét. És mint tudjuk, a mesterséges intelligencia nem valódi", mondja egy helyi újságíró.

(via Guardian)