Kiadást csökkent a kormány, módosítják az autópálya koncessziós szerződést

belföld
2023 május 08., 07:50

„A kormány számos más a pénzügyi stabilizációt erősítő intézkedés keretében felülvizsgálta a gyorsforgalmi úthálózat üzemeltetésére és fejlesztésére 2022-ben megkötött koncessziós szerződést és az állami a felülvizsgálat eredményeként az állami kiadások csökkentése érdekében a koncessziós szerződés módosítása mellett döntött” - olvasható a kormány oldalán. A cél a költségvetési teher csökkentése, mely költségvetési teherért természetesen az elhúzódó háborút és az elhibázott szankciókat hibáztatják. A terhek csökkentése „érdekében számos beruházás leállításra és átütemezésre került a háború kitörését követően”.

Egyetlen bökkenő van csupán: nem tudjuk, hogyan változtatnak a szerződésen, az ugyanis titkos.

photo_camera Az autópálya koncessziók felügyeletéért Lázár János felel. Fotó: Németh Dániel/444

A magyar kormány 2021 júniusában írt ki tendert arról, hogy közel 2000 kilométer gyorsforgalmi útszakaszt adnának koncesszióba. 2022-ben kiderült, a Mészáros Lőrinc érdekeltségébe tartozó cégeket tömörítő Themis magántőkealap nyerte az autópályák építésének és karbantartásának koncessziós jogát a következő 35 évre. A koncessziók kezelése, felügyelete végül tavaly októberben az építésügyi miniszterhez, azaz költségvetés tehertelenítésével megbízott Lázár Jánoshoz került.

„Az elhúzódó háború okozta előre nem látható hátrányos következmények ellenére a gyorsforgalmi koncesszió, mint közfeladat és közszolgáltatás magas minőségi szinten történő ellátása prioritás, a közpénzekkel való hatékony és felelős gazdálkodás és az ágazati és szakmai szabályok betartása mellett.”