Maradjunk inkább a Bibliánál – Jordan Peterson Budapesten

vallás
2023 május 10., 17:24

Biztosan nem tudhatom, de úgy érzem, a közönség többsége kedd este nem azért ment a Papp László Sportarénába, hogy egy nagyon sűrű, folyamatos koncentrációt igénylő előadást hallgasson végig a már az Ószövetség legelső könyveiben is felmerülő etikai dilemmákról, a posztmodern irodalomkritikáról, és hasonló, jellemzően nem ezreket megmozgató témákról.

Ahogy azonban azt már rocksztárok is észrevették, aki egyszer híres, annak a tenyeréből bármit megeszik a közönség. A Sportarénában pedig egy valódi rocksztár, Jordan Peterson egykori egyetemi tanár, pszichológus, a 2010-es évek közepén kirobbanó globális kultúrharc egyik fontos alakja lépett fel. Ha csak fütyörészik, berreg és egyéb érthetetlen hangokat ad ki a szájával, akkor is megtapsolták volna a végén, ahogy azt cinikusabb rocksztárok már szintén bebizonyították.

photo_camera Fotó: Gyurkovits Tamas/MCC

A Beyond Order (A renden túl) címet viselő turnéjával Budapestre érkező Jordan Petersonra szépen megtelt a Sportaréna leválasztott, de így is több ezer ember befogadására alkalmas hodálya. A közönségnek nagyjából háromnegyede lehetett férfi, köztük túlnyomó többségben 20-40 közötti, talán a budapesti átlagnál elegánsabban öltözött, de teljes mértékben normcore-arcokkal. Nagyjából minden tizedik férfi volt abban a különös, a 2000-es évek elejének metroszexuális szubkultúrája által viselt túl szűk ingben-öltönyben, ami nyilvánvalóan homoerotikus gyökerei ellenére valamilyen érthetetlen okból a kortárs férfiinfluenszer-kultúra követőinek egyfajta egyenruhája lett.

Csatlakozz a Körhöz, és olvass tovább!

Légy része a közösségünknek, segítsd az újság működését!

Már tagja vagy a Körnek? Itt tudsz belépni.